Kulturdepartementet valgte å stanse alle utbetalingene til Norsk teaterråd etter avdekking av manglende økonomikontroll. Krisen som Norsk teaterråd nå befinner seg i, er ikke skapt av embetsverket eller politisk ledelse i Kulturdepartement slik man kan få inntrykk av. Sakens kjerne er at Norsk teaterråd ikke har hatt tilstrekkelig kompetanse til å tolke departementets skriftlige henvendelser, og hvilke tiltak som var nødvendig å igangsette. Gjennom Norsk teaterråds egne styreprotokoller tegner det seg et tydelig bilde av et styreflertall som ikke har forstått hvordan de skulle imøtegå helt legitime krav fra en offentlig tilskuddsgiver. Her er det viktig å understreke at ansvaret for uføret som organisasjon nå befinner seg i, ikke bare skyldes menneskelige faktorer alene. Norsk teaterråds tillitsvalgte var valgt ut fra et representasjonsprinsipp, selv om det er kompetente enkeltpersoner viser det seg at kompetansesammensetning ikke var tilpasset profesjonell drift av organisasjon.

Amatørteaterfeltet krever profesjonell oppfølging

Vedtakene fra det ekstraordinære årsmøtet tar sikte på å gjenreise tilliten til Norsk teaterråd. Det ble også tydelig at flere prosesser må koordineres for å oppnå dette. En fremtidig styringsstruktur må i større grad knyttes opp til hovedoppgaven som forvalter av statlige midler. Derfor må organisasjonsform, vedtekter og interne instrukser støtte opp under dette. I tillegg må det på plass et tildelingssystem som sørger for at Norsk teaterråds virksomhet og økonomistyring er i tråd med Kulturdepartementets regler for søknader og rapportering.

Smi mens jernet er varmt

Kulturdepartements rådgivere har satt seg grundig inn i forhold rundt Norsk teaterråds nåværende drift, og denne kunnskapen bør vi nyttegjøre oss i det videre arbeidet. Den politiske ledelsen har signalisert at de ønsker å støtte amatørteatervirksomheten videre, og har derfor satt av midler i forslag til statsbudsjett og gjort midlertidige omplasseringer av Norsk teaterråds forvaltningsoppgaver. Dette gir et godt utgangspunkt for å drøfte hvordan organisasjon må utformes for å bli skodd for framtidens oppgaver.  I HATS mener vi det bør nedsettes en arbeidsgruppe som får i oppgave å gjennomføre en åpen dialog med aktører i det frivillige scenekunstfeltet. Her må det blant annet vurderes hvilke oppgaver som skal innlemmes i Norsk teaterråds arbeidsområde. Dersom dette igangsettes nå når krisen er kjent, er det muligheter for å få satt i gang gode grep som kan ha umiddelbar positiv virkning.