Vinmonopolet kan nå holde åpent valgdagen og aftener. Julaften ble vernet og det er bra. Julaften skal fortsatt være barnas dag. Men mer rus og vold sto nok ikke på barnas ønskeliste.

Tidligere i år sendte regjeringen endring av alkoholloven ut på høring. I høringsnotatet var den alkoholpolitiske debatten totalt fraværende og vi fant ingenting om de uheldige skadevirkningene alkohol gir. Det virket som regjeringen var mer opptatt av tilgjengelighetsperspektivet enn av hensynet til barna.

Nå er loven vedtatt på Stortinget. Den åpner for at Vinmonopolet kan holde åpent valgdagen og alle aftener bortsett fra julaften. Det har ikke vært et unisont folkekrav. Snarere tvert imot så sier folk flest at de ikke har behov for å handle disse dagene. Vi er glad for at det ikke var flertall på Stortinget for å holde Vinmonopolet åpent på julaften, men skulle helst sett at det gjaldt alle aftener.

At loven om salg på høytidsaftener er vedtatt på Stortinget, vil ikke nødvendigvis bety at Vinmonopolet kommer til å holde åpent. Tariffavtalen har bestemmelser om at de ansatte skal ha fri på disse aftenene. Partene må derfor møtes til forhandlingsbordet for å avgjøre dette spørsmålet. Samtidig er det viktig at vi som samfunn setter grenser, hvis barn kan få en bedre nyttårshelg av at vi har sagt nei, er dette å ta ansvar.

Lovendringen oppfyller ikke uten videre regjeringens forventninger om økt omsetning og høyere bidrag til staten, men heller at kundene endrer sitt handlemønster. Det vil i tillegg bidra til økt tilgjengelighet for de få som ønsker å drikke til «alle døgnets tider». En slik utvikling vil ikke HK eller de ansatte i Vinmonopolet være med på.

Vinmonopolet har en lang tradisjon i å selge alkohol innenfor kontrollerte rammer og de ansatte er stolte av å jobbe i en faghandel som setter kunnskaps- og verdispørsmål foran økt omsetning.Vi blir noen ganger kritisert for å skyve barns beste foran oss som et vikarierende argument for at ansatte skal beholde sine tariffestede høytidsdager. Til det er det bare å si at – ja vi forsvarer tariffavtalene og det som er fremforhandlet mellom arbeidslivets parter, men vi evner samtidig å se konsekvensene av en politikk som gir økt tilgjengelighet.

LES OGSÅ: Nordmenn drikker mer, men går ikke oftere på fylla

Jeg snakker ofte med tillitsvalgte og medlemmer som jobber og har jobbet i bransjen i mange år og når de deler sine erfaringer, tanker og vurderinger – ja, da mener jeg at det både er riktig og viktig å lytte til deres ekspertise. Det synes jeg regjeringen bør gjøre også.

Ansatte forteller meg at de må nekte godt berusede foreldre med barn å gå inn på Vinmonopolet for å handle enda mer. Når vi vet at det drikkes mest ved høytider og at det er en sammenheng mellom forbruk og tilgjengelighet, er det synd at regjeringen fikk gjennomslag for en politikk som vil stimulere til økt forbruk og flere familietragedier.

Det som er trist er at det er den uskyldige tredjepart – barna det går utover. Disse barna opplever ikke høytiden som noe hyggelig, men har dårlige minner med rus og vold. Regjeringen legger stein til byrden ved å gjøre alkohol tilgjengelig også på aftenene.

Så er det de typiske «fem på» kundene som nærmest uten unntak kommer hastende inn på Vinmonopolet siste dagen rett før stengetid for å handle inn champagnen til julaften, rødvinen til påskelammet eller hvitvinen til pinseaften. Og spørsmålet er: vil ikke de bare gjøre det samme på en åpen høytidsdag i stedet for?

Regjeringen har åpnet opp for salg på høytidsaftener og går etter mitt syn i helt feil retning. Det er verken et forbrukerkrav eller god helse og omsorg i en slik politikk. Barna hadde fortjent en bedre julegave enn som så.