Vi har et av verdens beste helsevesen og takket være forskning, økte medisinsk kompetanse og utstyr kan vi i dag behandle sykdommer vi tidligere bare kunne drømme om. Til tross for at vi er friskere enn noen gang, har vi aldri hatt så høyt sykefravær. Hvorfor er ikke flere av oss friske nok for en rolle i arbeidslivet, når vi aldri har hatt bedre helse?

Styrk arbeidshelsen

Den finner du verken på apoteket eller hos fastlegen, den beste medisin er arbeid. Både for dem som er frisk og for dem som har helseplager er det å få anledning til å delta i arbeidslivet en viktig faktor. Gjennom å arbeide får vi en sosial tilhørighet, samhandling med andre og arbeidsplassen er et viktig sosialt nettverk. Jeg har selv vært helt og delvis ut av arbeidslivet på grunn av alvorlig sykdom, og vet hvor tungt det er og ikke kunne få lov til å delta på den mest naturlige arenaen der andre er – i arbeidslivet. Jobben er et viktig fundament for de fleste av oss, den er en del av vår identitet og vår arenaen for å utøve vår profesjonalitet. Når vi glir ut av arbeidslivet på grunn av sykdom er det flere forhold som kommer på toppen av sykdomsbildet; det jeg kjente mest på var tapsfølelsen. Tap av arbeidsmiljø, venner/kollegaer og identitet. Jeg savnet det å ha et fast holdepunkt å gå til, være til nytte og få være med å bidra sammen med andre for å skape noe. Det å ha et mål og en menig med hverdagen. For meg er gleden i dag desto større ved at jeg er tilbake i arbeidslivet for fult og kan få lov til å føle meg nyttig for samfunnet og bidra til fellesskapet.

Å føle seg verdifull

Arbeidslivet er med på å definere deg som en del av noe, både personlig og er en del av din identitet. Det gir deg en anledning til og bruke dine ressurser, bli sett og hørt i det fellesskapet man er en del av. Å vite at du er savnet når du er borte. Ved å være en del av et lag underbygges også følelsen av å være verdifull og ha en betydning. Det finnes, slik jeg ser det, få grunner til hvorfor man ikke skal ta sjansen på å fylle en rolle i arbeidslivet, uansett om den rollen er liten eller stor. Det viser seg at arbeid kanskje er den viktigste medisin for å leve med helseplager og oppnå best mulig livskvalitet.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på hjertet ditt!

Bytte fokus til muligheter

Jeg mener at man må være mer offensiv i oppfølging av sykemeldte. Det å ha klare rutiner for hvordan man melder inn fravær, ha klare regler som gjør det forutsigbart for både den sykemeldte og arbeidsgiver. Være tett på for å se mulighetene for tilrettelegging slik at den ansatte raskest mulig kan komme tilbake på jobb. Diagnosen er ikke et tema, det er rest arbeidsevnene som er i fokus. Hva og hvordan kan man legge til rette, slik at den ansatt kan bruke sin kompetanse og restarbeidsevne på tross av helsemessige utfordringer. Jeg mener at det i de aller fleste tilfellene er store muligheter for å få dette til, men det krever en god dialog og trygge rammer. I utgangspunktet er man sykemeldt fra arbeidsoppgaver og ikke arbeidstiden. Det vil si at det i en periode kanskje vil være noen oppgaver man ikke kan utføre, likevel kan bruke hele eller deler av sin normerte arbeidstid til de oppgaver man er i stand til å utføre. For å være frisk nok handler mest av alt om å se mulighetene og ikke begrensningene.

Hilde Anita Sandvoll Foto: Tom Benjaminsen