Ifølge Hofsøy og Arbeiderpartiet er disse friere reglene livsfarlig for samfunnet og kan skape en splittet Tromsø-skole med A- og B-skoler hvor de flinkeste får velge skole, mens de med dårligere karakterer må gå på dårlige skoler.

Jeg må ærlig innrømme at jeg begynner å bli rimelig lei av Arbeiderpartiets flåseretorikk om at skolen vil rase sammen så fort foreldrene og elevene får bestemme litt mer over egen skolehverdag. Det er nok en gang ikke slik at det er Marta Hofsøy, Kristin Røymo, Jarle Aarbakke eller Tromsø Arbeiderparti som vet hva som er best for den enkelte familie. Det er det familien selv som vet, også når det gjelder valg av skole. Hvor er det Arbeiderpartiet henter denne virkelighetsfjerne beskrivelsen sin fra? Alle undersøkelser viser at elevene, både de med gode og de med dårligere karakterer, er mer fornøyd med friere skolevalg.

LES OGSÅ: Klassestørrelse er lokalpolitikk

For skoleåret 2014/2015 var det over 171 elever i Tromsø-skolen som fikk innvilget sin søknad om å få bytte eller velge en annen skole enn sin nærskole. Hvor splittet har egentlig Tromsø-skolen blitt av det? Jeg tror svaret er ingenting. Det er bekymringsverdig at Tromsø Arbeiderparti av prinsipp har tenkt til å overkjøre disse 171 elevene og reversere de friere reglene for skolebytte og skolevalg som ble innført i Tromsø-skolen i 2012. Tromsø Høyre mener alle fortjener å velge skole selv. Det skaper mindre forskjeller og gir alle like muligheter.

Marta Hofsøy og Tromsø Arbeiderparti drømmer seg tilbake til det systemet som var før den borgerlige alliansen i 2012 innførte friere regler for skolevalg og skolebytte i Tromsø-skolen. Den gangen var det slik at kultur-, idrett- og oppvekstkomiteen i Tromsø kommune måtte behandle hver enkelt søknad om skolevalg og skolebytte i Tromsø-skolen. Dette systemet var politikerstyrt, og det er denne styringen Marta Hofsøy og Tromsø Arbeiderparti vil ha tilbake. Jeg forstår at Arbeiderpartiet har en indre trang til å detaljstyre folks hverdag mest mulig, men en plass må grensen for politikk gå. Og at Hofsøy i sitt innlegg i det hele tatt kaller skoler med lavt karaktersnitt for «taperskoler» sier vel litt om Arbeiderpartiets oppfattelse av skolen. I motsetning til Hofsøy tror jeg ikke de med lave karakterer er tapere, bare at de trenger mer oppfølging og en bedre skole.

LES OGSÅ: Flere lærere er dyrt og dårlig

Og apropos bedre skole. Tromsø Høyre har mye å være stolt over i Tromsø-skolen etter fire år ved roret. Antallet lærere som får tilbud om videreutdanning har gått fra 14 lærere i 2010/2011 under Arbeiderpartiet, til over 75 lærere i 2015/2016 under Høyre. Helsesøstertjenesten er styrket med syv årsverk i tillegg til at hver enkelt elev får tilbud om én obligatorisk time med helsesøster i året. Spesialundervisningen i Tromsø-skolen har gått ned, og det er blitt opprettet et eget ressursteam på alle skoler og alle kommunale barnehager for å sikre at barn får tidligere hjelp. Tromsø har blitt tatt opp som en av Norges 34 første realfagskommuner. Det er som sagt mye å være stolt over i Tromsø-skolen, men Tromsø Høyre har fortsatt gode løsninger for veien videre.