Jeg kan ikke for det, - jeg tilhører av den femtedelen av Norges befolkning som en VG-måling nylig kalte «klimaskeptikere». FNs klimapanel var svært så sikre da de la ut sin siste rapport i februar d.å.: NÅ haster det med å få på plass en bindende avtale mot utslipp av klimagasser! Hvorfor «vender jeg da ikke om» ? Kan hende er det fordi jeg har levd så lenge at jeg har hørt budskapet før.

Jeg var 12 år gammel (1953) da teologiprofessor Ole Kr. Hallesby «dro i gang» den såkalte «Helvetes-debatten»: «Hvordan kan du som uomvendt, legge deg rolig til å sove om kvelden, - du som ikke vet om du våkner i din seng eller i Helvete» tordnet han ut i NRK-radio. Det førte til stor oppstandelse og mange fortvilte mennesker, - religionen stod sterkt blant folk den gang. Men bytter du ut Kristus med Klima, så er vi inne på dagens «Helvetes-debatt». I et stadig mer religions-nøytralt Norge er Hallesbys malende beskrivelse av en «blødende og lidende» Kristus byttet ut med FN- Klamapanels «blødende og lidende» Klima. «Bunnlinjen» og konklusjonen er imidlertid den samme i begge debattene: Enden er nær!

Men hva skal lille Norge gjøre om situasjonen er så prekær som Klimapanelet sier? Hva Kan lille Norge gjøre. Vil det hjelpe på den dramatiske trafikksituasjonen og forurensingen i Mexico City om jeg «skroter» bilen og begynner å ro til byen? Vil innbyggerne i Bejing slippe å gå med pustemasker utendørs om jeg slutter å «ta meg sydentur? Jeg tror nok situasjonen begge steder ville være den samme. Mange av «klima-og miljø-situasjonene» er av lokal art og må løses lokalt. Jeg tror heller ikke at de store utslippsproblemer ligger i Norge eller Europa,- jeg tror de må løses i andre verdensdeler.

Klimaforskning er ikke en eksakt vitenskap, og Jordklodens historie er en endeløs historie om klimaforandringer. Istider har kommet, gått og kommet igjen. Havnivået har steget, sunket, og steget igjen. Det mases om at «Norge må gjøre mer for å redusere sine utslipp av klimagasser». Man krever, intet mindre, at Norge stopper sin produksjon av olje og gass. Og det i en tid da det enda ikke er oppfunnet andre drivstoff. Klodens befolkning på snart 9 milliarder trenger mat. Skal maten distribueres ut til folk trengst det drivstoff. Her er det ingen «Hokus-Pokus-løsninger», (snart) 9 milliarder mennesker stiller sine krav og setter sine spor. Mangel på elektrisitet er et stort problem rundt i Verden. Skal hele Jordens befolkning ha tilgang på rikelig og billig strøm, da er det dessverre bare atomkraftverk som gjelder! Man kan «dille» med vindmøller, bølgekraftverk og solsellepanel så mye man vil - det monner ikke.

Jeg mener lille Norge har gjort nok og «det som gjærast skulle» når det gjelder å redusere våre klimautslipp. Med våre 5 millioner mennesker utgjør vi ikke mere enn en bydel i en av de virkelig store verdensbyene. Den elektrisiteten vi produserer er ren vannkraft, og olje og gass må produseres så lenge Verden ikke har oppfunnet andre drivstoffmidler.