Av Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning (H)

Hver eneste dag blir flere tusen elever rundt om i norske skolegårder mobbet. De blir utsatt for krenkende ord og trakasserende handlinger som ikke er akseptabelt under noen omstendigheter.

Mobbing kan foregå på flere måter. Det kan skje ved fysisk mobbing, verbal mobbing, utfrysning eller digital mobbing. Uansett hvilken form mobbingen kommer i, så skal vi ikke akseptere den. Mobbing gjør noe med vår grunnleggende tillit til andre mennesker. Den som mobbes blir fratatt respekt og anerkjennelse, og mobbing kan over kort og lang sikt utgjøre en reell helsefare. Alle elever har krav på et godt læringsmiljø som er fritt for mobbing.

Regjeringen har i sin politiske plattform nedfelt at de vil «sørge for at det er mobberen som bytter skole i mobbesaker der skolebytte er eneste løsning». Kunnskapsdepartementet har nå sendt ut høringsnotat til alle landets kommuner der de foreslår at dette blir tatt inn i opplæringsloven. Dagens regelverk åpner allerede opp for at elever som mobber, i enkelte tilfeller kan flyttes til en annen skole. Men det er ikke eksplisitt nevnt i opplæringsloven. Grunnen til at regjeringen vil presisere dette i opplæringsloven er at det tidligere har vært flere eksempler på at det er mobbeofferet som har sett seg nødt til å bytte skole, ikke mobberen. Det er positivt at regjeringen tar mobbing på alvor og at de får på plass denne presiseringen. Det er viktig å ha med seg at flytting av elever skal være siste utvei, og at andre tiltak ved nærskolen må ha vært prøvd ut.

I fjor satt byrådet i gang arbeidet med en ny strategiplan mot mobbing for barnehager og skoler i Tromsø. Denne strategiplanen er nå klar, og i kommunestyremøte på onsdag skal den diskuteres og vedtas. Strategiplanen har ett klart mål: «Barn og unge skal ha et godt og inkluderende læringsmiljø med nulltoleranse mot mobbing. Ingen barn og unge skal utsettes for mobbing eller for krenkende ord og handlinger verken fra andre barn, medelever, voksne og lærere». Om vi skal klare å nå dette målet må vi sørge for at det er høyt kunnskaps- og kompetansenivå hos ansatte i barnehager og skoler, aktivt arbeide for å forebygge, avdekke og håndtere mobbesaker, samt sørge for at det er tett samarbeid mellom barnehage/skole og hjem. Strategiplanen er utarbeidet slik at den er brukervennlig og lett tilgjengelig. Det er opprettet en egen digital verktøykasse (http://verktoykasse.tromsoskolen.no) der elever, foreldre og lærere kan gå inn for å få lære mer om mobbing. Barnehagene og skolene kan bruke den digitale verktøykassen til å hente ut egne undervisningsopplegg og lokale handlingsplaner.

Hvert år blir det gjennomført en elevundersøkelse for elever fra 5.trinn til 10.trinn i Tromsøskolen. Hensikten med denne elevundersøkelsen er å gi elevene muligheten til å si sin mening om hvordan de opplever læring og trivsel i opplæringen. Høsten 2013 svarte over 4189 elever på elevundersøkelsen. På spørsmålet «er du blitt mobbet på skolen de siste månedene?» svarte 80 elever at de ble mobbet flere ganger i uken. Mobbetallet har gått ned de siste årene, men ett eneste mobbetilfelle er ett for mye. Mitt inntrykk er at det jobbes bra i barnehagene og skolene for å forebygge, avdekke og håndtere mobbing. Men selv om det gjøres mye bra, så er det fortsatt mye mer som kan og må gjøres for å sikre at mobbing ikke skjer. Blant tiltakene som er satt i gang for å sikre at mobbing ikke skjer er trivselsprogrammet. Trivselsprogrammet er et aktivitetsprogram for barne- og ungdomsskoler der mobbefrie trivselsledere legger til rette for økt aktivitet i storefriminuttene. I Tromsø er det 24 skoler som benytter seg av dette programmet. Det er slike antimobbetiltak som kan bidra til at vi får mindre mobbing.

Skal vi klare å nå målene som er satt i den nye strategiplanen mot mobbing for barnehager og skoler, så er det viktig at vi hele tiden får innspill på hvordan vi kan forebygge, avdekke og håndtere mobbing. Min klare oppfordring er at alle må ta i et tak for å bekjempe mobbingen. Det gjelder elever, lærere, foreldre og flere.

I Tromsø kommune skal vi ha nulltoleranse mot mobbing.

Anna Amdahl Fyhn Foto: Ronald Johansen