Jeg viser til oppslag i avisen den 20. oktober, med overskriften «Kirkevergen anmeldte kollega - politiet henla saken».

Siden saken er nå offentlig omtalt og kommentert av leder i Tromsø kirkelig fellesråd, advokat Knut Skjærgård, finner jeg nødvendig å presisere følgende:

Som kirkelig fellesråds øverste administrative leder har kirkevergen selvfølgelig myndighet til å anmelde tilfeller hvor det er mistanke om straffbare forhold. Det er da opp til politiet å vurdere hvorvidt saken skal etterforskes eller ikke. At det kun er fellesrådets leder som har myndighet til å anmelde, er positivt feil. Advokat Skjærgård lever åpenbart i villfarelse når det gjelder dette.

Av naturlige årsaker kan jeg ikke kommentere detaljer i denne konkrete saken. I korte trekk handler det om at man oppdaget at en ansatt på urettmessig vis hadde tilegnet seg utstyr tilhørende Tromsø kirkelige fellesråd.

I kjølvannet av denne aktuelle saken ble det også avdekket flere tvilsomme hendelser, og blant ansatte verserte rykter om andre lignende forhold. Siden kirkevergen ikke har etterforskerkompetanse, og fordi saken ikke ble avsluttet før jeg fratrådte som kirkeverge, vurderte jeg det som nødvendig å anmelde forholdet til politiet. Å overlate en såpass betent sak til min etterfølger ville selvsagt være mulig, til og med fristende. Jeg valgte å ikke gjøre det.

At kirkelig fellesråds leder mener at det hele skyldes misforståelser får så være. Det er imidlertid særdeles spesielt at han åpenbart kjenner til noe som skal ha «vært praksis i fellesrådet i alle år», men som er totalt ukjent for meg som kirkeverge. Ikke på noe tidspunkt har det vært «praksis» eller i orden at ansatte på urettmessig vis tilegner seg fellesrådets utstyr eller eiendeler.

Advokat Knut Skjærgård følger opp med flere svært oppsiktsvekkende opplysninger: at han lot «strafferettseksperter» på sitt kontor gå gjennom saken. Det må sies å være nokså usedvanlig, for å si det mildt, at en leder av et offentlig organ - på eget initiativ - overlater en slik sak til kollegaer han jobber sammen med.

For ordens skyld vil jeg presisere at i alle slike saker, som for øvrig i andre vanskelige personalsaker, får Tromsø kirkelig fellesråd råd og juridisk bistand av Kirkelig arbeids- og interesseorganisasjon som besitter nødvendige ressurser og kompetanse.

Fellesrådsleder Knut Skjærgård mer enn antyder at jeg har handlet utenfor mine fullmakter, og at han «sterkt frarådet» å anmelde saken til politiet. Dette er direkte usant, og det kan selvsagt dokumenteres, bl.a av e-poster Skjærgård selv har skrevet. Som mangeårig medlem av fylkeskommunens kontrollutvalg kjenner jeg meget godt til regelverk som gjelder i offentlig økonomiforvaltning.

Fellesrådet driftes av skattebetalernes penger og av gebyrer publikum betaler for de tjenester som utføres. Av hensyn til fellesrådets omdømme og ansvar kan man ikke tolerere at ansatte misbruker sin stilling for å oppnå en økonomisk gevinst eller fordel. Beløpets størrelse har ingen betydning. Ryddighet i økonomiske saker er et absolutt krav i offentlig forvaltning. Min oppfatning er at enhver virksomhet – og i særdeleshet offentlig virksomhet – skal ha null-toleranse når det gjelder økonomisk uetterrettelighet. Jeg lever derfor godt med Skjærgårds forargelse og påstander om min person.