Slik er det med Nord-Norge for meg. Jeg bare elsker denne landsdelen, folkene som bor her, fjellet, havet, lyset, stormen, mørketiden og midnattssola. Reiser jeg bort kjenner jeg på lengselen til mitt kjære nord etter en kort stund. Slik er det vel for mange av oss.

For en uke siden deltok jeg på Agenda Nord-Norge sitt møte i Bodø.

Da jeg satte meg ned på flyet fra Tromsø hadde jeg litt blandede forventninger til hvordan disse dagene ville komme til å bli. Jeg hadde meldt meg på konferansen lenge før programmet var klart og konferansen hadde fått noe særlig innhold. At jeg hadde meldt meg på er rett og slett fordi jeg er så genuint opptatt av Nord-Norge. At LO, NHO og Sparebanken går sammen for å skape en arena for å diskutere, knytte kontakter samt jobbe for utvikling av en landsdel vi alle er så glade i er fantastisk flott.

Dette burde applauderes i stedet for å kritiseres slik som Skjalg Fjellheim i Nordlys gjør.

Det stilles spørsmål i media om hvilken merverdi dette har for LO. Til det har jeg en kommentar og det er arbeidsplasser. Vi er bekymret for oljebremsen som slår inn i norsk økonomi for alvor, vil Nord-Norge klare å stå imot? At LO engasjerer seg i utviklingen i vår egen landsdel er for oss helt naturlig. Vi representerer arbeidstakerne innenfor alle bransjer i dette landet. Vi vil være med på utviklingen og ta del av verdiskapningen. Skal vi tenke nytt ute i virksomhetene trenger vi et godt og sterkt trepartssamarbeid. Da må vi også ha noen arenaer vi kan være sammen på.

At LO og NHO har et samarbeid burde ikke komme som noen overraskelse på noen. I lønnsoppgjøret er vi parter og resten av året er vi partnere. Til tider er vi litt uenige om saker og ting, men det skulle bare mangle. Det er det som gjør oss bedre og er med på å få oss videre. For vi tror at samarbeid vil føre til flere arbeidsplasser, mere medarbeiderdrevet innovasjon og bedre arbeidsmiljø i virksomhetene. Vi heier på en utvikling med et sterkt lokalt og regionalt eierskap. Vi må også knytte til oss store nasjonale og internasjonale fagmiljøer om vi skal ta i bruk alle muligheten vi har her i nord. Da trenger vi også tilgang til den beste kompetansen i arbeidslivet.

Når en da lager en slik møteplass mellom arbeidsgivere, faglige tillitsvalgte og politikere så er det bra. For er det noe vi må gjøre mer av så er det å snakke sammen med hverandre. Vi trenger samhandling på tvers av geografi, næringer, offentlig og privat sektor, organisasjoner og politiske partier i nord. Vi må koble folk sammen og vi må gi hverandre kunnskap som fremmer vekst i nord. Det handler om å legge stein på stein i lag og ikke hver for oss.

Jeg bor i Tromsø men er oppvokst i Vesterålen. Jeg har drevet med lokalpolitikk og vært aktiv i fagbevegelsen så lenge jeg kan huske. Det jeg alltid har savnet er en felles arena i nord hvor en kan snakke sammen. Det kan ikke bare være politikere som møtes. Skal vi lykkes i landsdelen trenger vi alle. Det handler om samspill.

Derfor er jeg veldig glad for at vi nå har fått denne muligheten gjennom Agenda Nord-Norge. Vi har ikke vært gode på å samle oss i lag om store viktige ting her nord. Det håper jeg at vi nå kan bli bedre på. Samtidig er jeg veldig stolt over at en nå i felleskap også velger «å heie frem» de unge talenter vi har i landsdelen. Det er ungdommen som er fremtiden!

Jeg vil si at vi er heldige som har fått vår egen landsdelsbank med oss på denne litt nye måten å tenke på. Sparebanken Nord-Norge er så mye mer en bare bank. De er også LO sin samarbeidspartner. De er også opptatt av arbeidsplasser, næringsutvikling og at landsdelen vår skal gå godt. En kan jo gjerne si at banken driver tidenes markedsføringsstunt når en inviterer alle samfunnstoppene til et felles møte, men det er feil. Sist jeg sjekket så er det hele 3 eiere av Agenda Nord-Norge. Det er LO, NHO og Sparebanken Nord-Norge i felleskap. LO har en egen nordområdesatsing som har et overordnet perspektiv. Hvordan sikre utnyttelse av næringspotensialet i nord. Vi har alltid vært opptatt av verdiskapning. Skal du dele, må du først skape. Og skal det skapes, må det først sås. Det kan ikke LO som fagforeningssamenslutning gjøre alene.

Derfor er fellesnevneren for eierne at vi har stort samfunnsengasjement, vi kjenner landsdelen, vi er opptatt av levende lokalsamfunn og samhandling. Da er det samarbeid som må til. Om utvikling, om arbeidsplasser og om beredskap. Det handler om trygghet for jobb, og trygghet utenfor jobb. Alt henger sammen med alt.

Det handle om et trygt og godt nord!

Et Nord-Norge som vi heier frem i felleskap.