Samtidig en debatt om hva som skal fjernes fra rom som skal brukes til midlertidig husvære for asylsøkere. Det hele dreier seg om hvorvidt vi i Norge som nasjon skal fornekte vår egen kultur, språk og tradisjon.

For elevene i den offentlige norske skole vil det være en læreprosess. Selvsagt kan elevene lære om den delen av norsk tradisjon og kultur som julesamling i kirka representerer ved å lese om dette i en lærebok. Men det spørs om ikke deltakelse vil være mer effektivt. Dersom noen elever ikke tåler slik deltakelse, må de etter mitt skjønn ha en dårlig ballast. Eller er det slik at noen fornekter dette fordi det er en del av norsk kultur og tradisjon ?

Så gikk UDI til det skritt å forlange kirkelige symboler fjernet fra mottak. Var det fordi det gamle romerske torturmidlet korset, kunne oppfattes som om tortur hørte hjemme i dette lokalet? Eller var også dette en fornekting av norsk kultur og tradisjon?

Men fornektinga av det som er norsk gir mange uventede utslag. Nylig ble Nobelkonserten avviklet. Ingenting, uten at det ble utrykkelig annonsert, kunne forbindes med Norge, norsk kultur og tradisjon. Når de månetlige eiendommsoverdragelser annonseres er teksten skrevet på norsk, men for å fornekte det norske blir navnet på måneden skrevet på engelsk.

Er det fordi Norge gjennom mange år er blitt kåret til verdens beste land å bo i at slike negative holdninger er så fremtredende?

Når hele landet ikke kan tas med begrenses fornektinga til å gjelde Nord-Norge. Det klarer NSB som i sin reklame slutter med sjikanen av Nord-Norge med: Ta toget.