Anna Amdal Fyhn krever i iTromsø 16. mars øyeblikkelige tiltak fra byrådets side for å minke køen av utskrivningsklare pasienter ved UNN. Hun er både forskrekket og rystet og i det hele tatt lite fornøyd med at det nye byrådet ikke umiddelbart har klart å løse problemet hennes eget byråd strevde med i fire år.

Vi snakker om pasientene som sykehuset regner som ferdigbehandlede, men som er for syke til å kunne dra hjem. De bodde hjemme da de ble innlagt på sykehuset, men trenger nå heldøgns omsorg og pleie av kommunen i kortere eller lengre tid. Antallet varierer fra dag til dag. I januar var det et gjennomsnitt på 10.3 pasienter, mens vi i februar har hatt opp mot 30 noen dager. Vi er alle enige om at det er altfor mange.

Les også: - Vi er like fortvilet som UNN.

Før samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012 tok kommunene i Norge imot 10 % av de utskrivningsklare pasientene fra første dag. Etter 2012 blir 81 % av disse pasientene hentet til kommunenes helse- og omsorgstilbud første dag. Grunnen til dette høye tallet er i stor grad at kommunene nå blir ilagt dagsbøter når pasientene blir liggende på sykehuset etter at de er ferdigbehandlet. I 2016 betaler kommunene 4505 kr pr døgn til helseforetaket for hver utskrivningsklare pasient. Det er penger de fleste kommunene heller vil brukt på egen omsorg og pleie.

Noen kommuner har ledig kapasitet på sykehjemmene, andre har bygd opp helsehus og har nødvendig medisinskfaglig kompetanse til å møte reformen. Men de aller fleste kommunene har ikke bygd noen nye sykehjemsplasser de siste årene. Riksrevisjonen uttrykker i en ny rapport bekymring for hvilken kvalitet de utskrivningsklare pasientene  blir møtt med i kommunene. En av bekymringene er at det var 5000 flere reinnleggelser i 2014 sammenlignet med 2013. I rapporten sier et stort flertall av de spurte kommunelegene at de frykter at de aller sykeste blant oss er blitt svingdørpasienter og kasteballer i systemet.

Les også: - Vi kan ikke produsere sykehjemsplasser som ikke eksisterer.

Tromsø kommune var ikke godt nok forberedt på den virkeligheten vi ble møtt med da samhandlingsreformen trådte i kraft. Derfor har vi heller ikke nødvendig kapasitet til å ta imot pasientene på en forsvarlig måte. Helsehuset som er planlagt ferdigstilt i august 2017, burde stått ferdig for 4 år siden. Otium burde også vært ferdig for minst 2 år siden. Mellomveien 100 skulle vært i bruk for lengst. Vi politikere har forsømt oss i årevis og resultatet er at vi nå er på hælene. Dette er et ansvar jeg og min byrådsavdeling føler på hver eneste dag. Jeg skulle gjerne hatt en omsorgstrapp som svarer til behovene i befolkningen. Da ville vi kunne gitt tilbud til alle på riktig nivå, med riktig kvalitet og til riktig pris.

Amdal Fyhn hopper elegant over at de utskrivningsklare pasientene var en problemstilling jeg arvet fra det byrådet hun satt i. Min forgjenger omgjorde 30 enerom på sykehjemmene om til dobbeltrom. På Kroken sykehjem bor to mennesker i peisestua og en i et pauserom. Det er uverdig. Da min far bodde på Sør-Tromsøya sykehjem hadde han i det minste en liten krok på rommet med tre godstoler hjemmefra og et lite salongbord. Familien kunne sitte på rommet hans når vi var på besøk om han ønsket det. I rommene som nå er omgjort til dobbeltrom, er lenestolene og det lille bordet borte. To fremmede mennesker bor på et rom med to senger, to nattbord, to klesskap og ingen ting annet. Det er ikke slik vi skal ha det i dagens eldreomsorg. Jeg ønsker å gjøre slutt på dette så snart som overhode mulig.

Les også: Dette kan være løsningen på pasientkøen.

Vi ser en løsning. Allerede i begynnelsen av april åpner vi 24 plasser i et nyoppusset Mellomveien 100. Det vil lette det umiddelbare presset. Vi leier 2 ekstra plasser på Hansnes, i tillegg til de 2 vi allerede har avtale om. Vi inngår et nytt samarbeid med Kurbadet om 2 plasser. Vi har etablert 4 øyeblikkelig-hjelp senger (KAD) på Seminaret. Vi rigger hjemmerehabilitering der det er mulig. Vi stiller opp med full forpleining til de som skrives ut for å dø, og som ønsker å dø hjemme. Helsehuset med plass til 60 pasienter (69 hvis jeg får viljen min) skal stå ferdig i august 2017. Otium med plass til 130 i bokollektiv er nå i gang og vil stå ferdig i 2018. Allerede er planene om nye Kroken på papiret. Behovet er i snitt 10 nye heldøgns plasser pr. år. Vi vet hva som kreves av oss. Vi kan ikke unnlate å handle.

Min aller største bekymring i dag er de eldste og sykeste pasientene som har blitt kasteballer i systemet. Men det blir ikke bedre av at Anna Amdal Fyhn prøver å spille politisk mynt på situasjonen. Det er uansett ikke jeg som blir sittende igjen med Svarteper. Det er det alle de som har ventet på et tilbud fra kommunen de ikke har fått, som gjør.

Jeg registrerer at Fyhn er mest bekymret for pengene kommunen må betale til UNN for vår utilstrekkelighet. Løsningene hennes med å kjøpe private tilbud blir ikke billigere for kommunen. Tvert imot. Men da havner i hvert fall pengene et sted mer etter hennes hjerte.