Vårtegnene blomstrer frem i Tromsø by. Sola skinner, tjelden spaserer i fjæresteinene og Unge Høyre klager over 1. mai.

Sondre Andersen skrev i sitt leserinnlegg i iTromsø og Nordlys at 1. mai «har blitt en dag der sosialistene tar til gatene for å demonstrere.».

Faktumet er at 1. mai alltid har vært en dag hvor arbeiderklassen tar til gatene for å sammen kjempe for bedre rettigheter. 1. mai har også alltid vært en dag hvor Høyre har sperret veien for grunnleggende demokratiske rettigheter. Det startet for over 100 år siden, da høyre stemte mot allmenn stemmerett for menn over 25 år. I 1913 fikk kvinner stemme for første gang, igjen til Høyres misnøye. Høyre stemte også i mot innføring av statens lånekasse som i dag sikrer alles muligheter til å få en god utdanning. I 1994 stemte Høyre i mot lovfestet rett til videreutdanning.

Høyre har med andre ord vært en bremsekloss for Norges utvikling, og har gang på gang stemt i mot arbeidernes krav. Dette er krav som vi i dag tar som en selvfølge. Unge Høyre har på mange måter ikke klart å se problemene i Norges arbeidsliv. Det å påstå at forskjellene i arbeidslivet er «fiktive» og «ikke reelle» i dag, vier hvor lite Unge Høyre bryr seg om arbeidernes rettigheter. Det at kvinner og menn fortsatt får ulik lønn for likt arbeid er et problem Unge Høyre kunne kjempet for.

Andre ting kunne vært lovfestet rett til heltid, eller lovfestet rett til lærlingeplass. Det at bedrifter kan nekte å ta inn lærlinger, gjør at ungdom ikke får det fagbrevet de ønsker seg. De kunne tatt et oppgjør med moderpartiet sitt forslag om å nekte karakterer til elever i videregående skole som har en fraværsprosent på over 10% i et fag.

Fraværsgrensa vil gjøre at en allerede høy drop-out statistikk blir enda høyere. Det virker på mange måter som at Unge Høyre har få visjoner for fremtiden og ikke tar hensyn til de svakest stilte i samfunnet. Vi håper høyresiden ønsker å utvide horisonten sin, og bli med på laget til arbeiderne som har bygget landet, og ikke bare profittdrevne multinasjonale selskaper.

Vi blir i hvert fall å se i 1. mai-toget under vårsola. Vi oppfordrer Sondre Andersen og resten av Unge Høyre til å få fingern ut av jordbæråkern og ta turen ned til Stortorget for å sloss for et bedre arbeidsliv.