De har et ønske om å formidle at fraværsgrensa vil gå ut over de ungdommene som sliter psykisk, de som blir mobba og de som har det vanskelig hjemme. Det er gode poeng, men det er en annen stor grunn til at folk ikke møter opp på skolen. Vi har nemlig en videregående skole som er like A4 som hvite bukser og Converse.

Tromsø Unge Venstre stiller seg imot fraværsgrensa. Vi mener at å fjerne frafallet i videregående skole med et strengere regime er naivt og uvitende. Vi mener det er viktigere å spørre hvorfor enkelte elever ikke møter opp. Vi tror ikke at elever er late og hater samfunnet. Vi tror heller at de går på en skole som ikke passer dem. Det er på tide at vi får en videregående skole med mer valgfag og mer frihet til å bestemme over egen skolehverdag – en skole med mer fokus på enkeltindividet.

Torbjørn Røe Isaksen påpeker at en er nødt å lære seg å møte opp når en senere skal ut i jobb. Det er ikke sammenlignbart. Når du får deg en jobb, eller skal på universitet, har du fått velge hva du vil drive med. På videregående skole kan du velge i noen ulike retninger, men du får uansett en offentlig bestemt oppskrift på hvordan du skal komme gjennom det. På de ulike linjene er det bestemt hvilke fag du skal ha, som er ganske mange ulike fag, og du skal helst mestre alle. I jobb og på universitetet har du valgt selv, du har fått satse på det du kan og har interesse for.

Vi kaster bort tid og ressurser med dagens likhetsmodell. Vi går glipp av så mye kunnskap i jaget på at alle skal kunne like mye om like mye. Vi må selvfølgelig stille krav til å kunne gå ut som lærling eller få studiekompetanse, det skal vi fortsette å gjøre. Men det kravet skal først og fremst gå på at du har lært noe. Unge Venstre ønsker å gå over til en studiepoengordning i den videregående skolen. Den vil stille et krav om at du tar fag som norsk, matte og engelsk, men at du ellers har frihet til å velge fritt, med hensyn til at de høyere utdanningsinstitusjonene og jobbene vil få stille spesifikke krav til hvilke fag du må ha tatt.

Han som er en kløpper i naturfag, burde få ha flere timer med naturfag. Han vil sitte igjen med mye mer kunnskap da, enn om han bare fikk ha det i ett år på grunn av de andre fagene han måtte igjennom. Vi trenger at det kommer ulike mennesker ut av videregående skole, vi trenger ikke at alle skal kunne akkurat det samme. Da gjør vi dem til svakere ressurser både for dem selv og for samfunnet. Det viktigste er at de har kunnskap som vil gagne dem i videre jobb og høyere utdanning. Alle passer ikke hvit bukse og Converse. Noen foretrekker skjørt, treningstights eller joggebukse og sandaler, pumps eller støvler, og det er det er på tide at vi godtar. Likeverd er ikke synonymt med å være lik, men handler heller om å like hverandre.