Reguleringsplanen for ny skytebane i Kjoselvdalen er klar og skal behandles i Formannskapet tirsdag den 6. september.

Årsaken til valg av Kjoselvdalen er som følger. Sitat:

«I årevis har skytebanen i Tromsdalen vært kilden til en av byens mest betente konflikter. Men nå kan man være et skritt nærmere en utvei som både skytterne, friluftsfolket i Dalen og Tromsø kommune har ventet på - nemlig planene for å utvide skyteanlegget i Kjoselvdalen nord på fastlandet slik at skytingen kan avsluttes i Tromsdalen»

Jeg ønsker derfor å stille kommunen og kommunens politikere følgende spørsmål, samt vise til problemstillinger rundt et eventuelt definitivt vedtak:

* Det er ikke vanskelig å forstå turgåere i Tromsdalen som vil ha det stille og rolig, samt «skuddsikkert» når de går i dalenmarka.

Skal da ikke det samme ønsket innfris for beboere som ikke bare kan forlate sine boliger når det skytes som verst? Eller er ca 400 beboere i tillegg til et stort antall turgåere rundt Kjoselvdalen mindre verdt å ta hensyn til enn turgåere i Tromsdalen?

* Fylkesmannen hadde følgende merknad til vedtaket. Sitat: «Ikke mulig å skjerme bolig/hyttebebyggelse dersom skyteanlegget skal fungere godt. Alternativt kan boliger/ hytter skjermes mot støy, men det kreves store terrenginngrep og det blir skyteteknisk et dårlig anlegg. I omtalen av Straumsbukta alternativet finnes følgende generelle sitat: «Kommunestyret forutsetter at et permanent anlegg ikke etableres i nærheten av boligbebyggelse» (i Straumsbuktas tilfelle 2,5 km)

Hvordan kan man da gå for et alternativ som ligger 600 meter fra nærmeste boligbebyggelse?

* I 2006 konkluderte konsulentforetaket Sweco Grøner som følger angående alternativet Kjoselvdalen: «Området har topografiske begrensninger sett i sammenheng med de arealbehov som er skissert for et fremtidig skytteanlegg. Det er vanskelig å se for seg en utvidelse av anlegget som også gir muligheter for en god støyskjerming av skyteaktivitene i forhold t il bebyggelse. Generelt er avstanden mellom skytebanen og bebyggelsen så liten at det vanskelig lar seg gjøre å oppnå akseptable støyforhold ved lerdueskyting

Sweco Grøner er et nøytralt konsulentforetak, noe Rieber Prosjekt anses å ikke være. De jobber spesifikt på oppdrag fra skyttervesenet og kan oppfattes som partisk i saken. Ut fra støymålinger som er foretatt av Rieber i området rundt Kjoselvdalen, er den gule støysonen lagt mistenkelig langt unna nærmeste hus og kan umulig stemme med de støyplager som bebyggelsen opplever.

Kan man ikke her stille spørsmål ved eventuell partiskhet i saken og se på Riebers utredning som et bestillingsverk for skyttermiljøet?

* I Forslaget til detaljregulering med konsekvensutredning for Skytebane i Kjoselvdalen av Rieber Prosjekt, er det opplyst om følgende skytetider: Mandag - fredag kl 09:00 -22:00, Lørdag kl 09:00 – 17:00, samt inntil 7 skytestevner i året hvor søndager er inkludert og skyting vil foregå utover de nevnte skytetider.

Det er flere lover som omhandler støy og støybegrensning, bl.a. Kommunehelseloven og Forurensningsloven. En rettskraftig dom i Oslo Tingrett i 2004 angikk berørte naboer til en skytebane i Skiptvedt kommune etter klage om plagsom støy. Dommen førte til store begrensninger i skyteaktiviteten ved skyteanlegget.  Bakgrunnen for dommen var at det ikke er krav om påviste helseplager, men at det er tilstrekkelig med risiko for slike. Føre-var prinsippet skal vektlegges.

Ny utvidet skytebane i Kjoselvdalen vil føre til hyppigere skyting og vil også omfatte helger.

Er det forsvarlig at kommunens innbyggere blir utsatt før økte helse- og forurensnings-plager for å imøtekomme en liten gruppe skyttere i kommunen?

* Sweco Grøner uttalte følgende i sin rapport: «Generelt bør avstanden til nærmeste boligbebyggelse være minst 2 km for å sikre akseptable støyforhold. Ved kortere avstand – ned mot 1 km – vil topografi, avskjermingstiltak etc være avgjørende for om akseptable forhold kan sikres. Fokus mot støy og krav til bomiljø har økt de senere årene. Denne utviklingen må påregnes å fortsette.»

Topografien i området er utfordrende da en stor ås i bakkant av skytebanen skaper ekko ved skudd nedover og innover i Tønsvikdalen. Ett skudd høres ut som tre. Støyskjerming vil ikke kunne løse dette uten at åsen blir fjernet, eller at skytebanen bygges inn under tak.

Hvordan kan da Tromsø kommune godta en ny stor skytebane i dette området som vil være lokalisert cirka 600 meter fra nærmeste bebyggelse med nevnte utfordringer?

* I tillegg til støyproblematikken i forbindelse med denne lokaliseringen, finnes det flere utfordringer ved Kjoselvdalen:

  1. Forurensning av naturen i området. Ecofact rapport 411 vurderer omfanget av utbedret skytebane til å ha stor negativ konsekvens på naturmangfoldet i området.

  2. Boligområdets eget vannverk (ca 60 husstander) må etter utredningen legges ned ved etablering. Vannverkets eiere som har investerer millioner i anlegget, vil motsette seg dette.

  3. Det er utbredt friluftsliv i området, og dette vil bli berørt av utvidelsen.

  4. Grunnen eies av Forsvaret og lokale grunneiere. Skytterlaget eier ingen grunn. Grunn må derfor kjøpes av Forsvaret og resterende grunn må eksproprieres fra grunneierne da ingen ønsker å selge til kommunen.

Ønsker virkelig kommunen å gå inn og overkjøre disse problemstillingene og kommunens innbyggere for å få etablert en stor skytebane innenfor Tromsø bys bysone?

Er kommunen ikke klar over at man bare flytter konflikten fra sør i Tromsdalen til nord i Tromsdalen?

For konflikt vil det bli!