Dette debattinnlegget ble først publisert på Helge M. Markussons blogg

Stakkars de som arbeider i fylkeskommunene. De må være verdens avskum, i alle fall innehavere av landets mest forakta jobber.Det er ikke måte på hvor bra alt skal bli, bare vi blir kvitt fylkeskommunene. Hvis Nordland, Troms og Finnmark blir slått sammen skal det bli ordning og system på ting. Da skal makta i Oslofjordbotn få seg en på tygga, vi skal være motmakt og landsdelen skal flyte over av penger, karnapper og firehjulstrekkere.Det skal bli ordning på alle videregående skoler, vi skal gå fra tannhelseklinikkene med et smil om munnen. Veiene skal det bli shcwung på. Hver bygd, by, ja hvert et fjordhull og avkrok skal ha sin kulturinstitusjon. Det er nemlig ikke måte på hvor mye vi kommer til å tjene på å legge ned fylkeskommunene.Næringslivsaktørene, altså de som driver en butikk eller et fiskeoppdrett, eller en bank, skal møtes i en skjønn forening, klemme hverandre lykkelig og synge «I natt jag drømde at alla krig var slut!»

Fra Bodø, Tromsø og Alta kommer det til å gå egne fakkeltog fylt av folk som vil si, ja!!!-Nå er vi slått sammen, nå marsjerer vi sammen, og nå skal vi flytte til Finnsnes, Rognan og Kjøllefjord.

Vi gir opp alt vi har bygd, for nå skal vi stå sammen. Vi skal ofre alt for en desentralisert regionhovedstad, selv om det vil ta 60 år å bygge opp et forhold til stedet.Redaktørene kommer ikke til å ha noe å mene lenger, all krangel og diskusjon om lokalisering kommer til å være lagt død. De mørke årene under fylkeskommunens åk vil være over. Nå vil en ny sol skinne over et Nord-Norge blottet for intern nabokrangel og konkurranse. Nå skal helgelendingen og nordtromsingen reise sammen til makta i Oslo og si dem pauli ord.Og i Oslo kommer de til å skjelve i sine pissvåte bukser: rett i rekkene, finn fram det fineste sølvtøyet for nå kommer de fra Nord-Norge. Nei, gjem det, de kommer til å raske til seg alt. Lås inn døtrene, slukk lysene, nå kommer det forente Nord-Norge, og de er enige, og det er farlig dere!

Når fylkesgrensa legges ned kommer konjukturbarometrene til å sprenges. Bare vi blir  kvitt fylkespolitikerne kommer alt til å ordne seg, en ny dag, ei ny framtid i enighet og troskap.Om 40 år kommer det til å bli arrangert bussreiser til Øse og Kvænangen, til Evenes og Kvæfjord. Eldre mennesker, merket av tiden, vil stå fram med sine historier foran vantro unge skoleelever på klassetur.

- Vi overlevde fylkeskommunens tyranni! Men, det var ikke bare svart. Av og til sang vi til og med. Noen fikk både utdannelse og kake. Og tenk, vi giftet oss på tvers av fylkesgrensene, selv om det ikke var helt stuerereint.Men en taus gruppe vil det være om 40 år; de som engang arbeidet i fylkeskommunen eller som trodde på den, vil aldri stå fram. Til det er skammen for stor, over en gang å ha vært med å motarbeide ideen om det reine og fantastiske Nord-Norge, landsdelen som beseiret alt og alle fordi de stod sammen.Tiden for å stå fram med slik historie vil ikke være moden på minst hundre år!