Ressursgruppa for sykehjem, bo og servicesenter på Vikran ved Tove Strand Bakke og Ellen Hansen, spør undertegnede om hva jeg vil med distriktene i Tromsø. Spørsmålet kom etter mitt avisinnlegg ”Vi må bygge høyt, tett og langs sjøen” i avisa iTromsø i høst. Først må jeg bare beklage at jeg ikke har svart på innlegget tidligere.

Mitt avisinnlegg var først og fremst et innlegg som beskrev hvordan vi skal bygge ut de sentrale deler av kommunen for å nå de nasjonale mål som Stortinget har vedtatt. Dere etterspør hva jeg og Høyre vil med distriktene i Tromsø. Det skal jeg forsøke å svare på og gi noen eksempler på en vellykket satsing i Tromsø kommunes distrikter.

Tromsø kommune har satset på Sommarøy og Brensholmen ved å bygge ny barnehage, garantert for vannverket og solgt kommunal eiendom til hotellet slik at de kan utvide. I tillegg har Troms Kraft bygget ny kraftlinje, Kystverket har utbedret havnen og kommunen skal bygge nye skole på Brensholmen. Lokalt næringsliv har satset og storsamfunnet har støttet opp. På vestsiden av Kattfjorden ble det lagt nytt asfaltdekke på den kommunale veien ut til Lauklines. Det offentlige har også bygget ut et meget godt bredbåndsnett i distriktene, som er helt nødvendig infrastruktur i kommunen. Det er noen eksempler på en god og vellykket satsing i et av distriktene i Tromsø kommune.

Jeg har etter hvert besøkt nesten alle bygder i Tromsø kommune og har virkelig fått øynene opp for hvilken muligheter som ligger her. Det viktigste vi som politikere kan gjøre er å tørre å si ja til mennesker som vil satse i distriktene. Vi må ha en positiv holdning til privat næringsliv som vil investere og satse på ny næringsvirksomhet og skape nye arbeidsplasser i hele kommunen. Vi må også legge kommunale funksjoner til bygdene og derfor foreslo det tidligere byrådet å bygge ny barnehage på Vikran. Denne utbyggingen har nå det røde regimet på rådhuset skrotet.

Høyre er positive til økt fradeling av tomter i distriktet og foreslo det i forslaget til ny arealplan. Dette vil gi økt muligheter for å bosette seg i distriktene. Vi må også presse på for en ny forbindelse over Ullsfjord og ny vei ut til Tromvika, slik at bygdene får bedre kommunikasjoner. Gode veiforbindelser er noen av det viktigste for utviklingen av distriktene i Tromsø og det vil Høyre fortsatt arbeide for.