I lørdagsutgavene av både Nordlys og iTromsø har henholdsvis Øyvind Alapnes og Sindre Helmersen store og viktige oppslag om utvikling av Tromsø by generelt, og Tromsø sentrum spesielt. Veldig flotte oppslag, og vedlig bra engasjement for vår kjære by, spør du meg.

Begge har et sterkt fokus på den stadig økende turismen, og de muligheter som heri ligger for videre utvikling av byen vår. Det er hos begge mye fokus på nordlys, hvaler, midnattssol, det gode vertskap, åpningstider osv. Vel og bra, men som vi vet så er både nordlyset og hvalbesøk naturfenomener som i framtida vil komme og gå. I perioder hvor både nordlyset og hvalene glimrer med sitt fravær, så trenger vi å tilby turistene våre noe som både er genuint og bestandig.

Noen av Europas største turistmagneter er gamlebyene, og i Tromsø er vi i den svært så heldige, og unike situasjon, at vi har et eget gamlebyområde. Ja, faktisk verdens eneste gamleby nord for Polarsirkelen. Problemet er at området ikke fremstår som et gamlebyområde, og at området derfor trenger en kraftig oppgradering, en total makeover.

Første skritt i en slik prosess vil være å få utarbeidet en helhetlig plan for hvordan området kan utvikles. Realiteten er at området har et stort og meget spennende potensiale, som dessverre altfor få til nå har fått øynene opp for. Gamlebyen Skansen kan bli både en perle og en gullgruve for byens innbyggere, dens besøkende og dens næringsliv.

Og sist, men ikke minst: På toppen av det hele vil en slik utvikling bidra til at vår rike kulturarv og spennende, lokale historie blir ivaretatt for all ettertid. Sistnevnte er rett og slett noe vi som kulturnasjon er forpliktet til å gjøre.

Men: Skal en slik utvikling av vår gamleby kunne skje, så må det komme penger på bordet, og Tromsø kommune må ta ledelsen for selve utviklingsprosjektet. Gjennom et spleiselag mellom private næringsdrivende, områdets gårdeiere, fylkeskommunen og staten, så kan gamlebyen rundt Skansen både utvikles og bevares for fremtiden. Hadde vi i tillegg fått en privat «sponsor» med på laget, så hadde selvsagt ikke det vært å forakte.

Kanskje Alapnes kan få selveste Stordalen interessert? Ellers har vi en stor sparebank her i byen som burde kjenne sin besøkelsestid, og i Bergen sitter hr. Mohn og deler ut millioner til TIL. Kanskje dette kunne være noe for han?

Helmersen skriver i sitt innlegg at det gir ingen verdi for turistene å komme til sentrum for å gå i en «historisk kulisse». Jeg vet ikke om det er gamlebyen han spesifikt tenker på i denne forbindelse, men det jeg vet er at turistene elsker å oppsøke et steds egenart og historie. Store, ensartede kjøpesentre har de aller fleste sett før, der de kommer fra.

Alapnes etterlyser forslag til nye tilbud for turistene, og Helmersen etterlyser en visjon «som samler oss som tromsøværinger, by, destinasjon, arktisk hovedstad og Nord-Norges største og stolteste by». Og videre sier han: «Vi må være bevisste og sørge for at tilbudet i sentrum er attraktivt også for oss som bor og lever her». Jeg er så enig, så enig, og her er mitt helt konkrete tilbud og forslag til dere begge:

Engasjer dere gjerne overfor vårt politiske miljø, og de nettverkene dere har for øvrig, for å få til et prosjekt der utvikling av vårt gamlebyområde rundt Skansen kan bli en realitet. Det løser selvsagt ikke alt dere etterspør, men du verden for en viktig bestanddel det vil utgjøre.

Ta gjerne kontakt, og kom gjerne med et tilsvar i avisa.