Vi som er ung og samisk har et ansvar for å velge inn politikere på Sametinget som kommer til å jobbe for en samisk fremtid. Det er nemlig oss valgresultatet og Sametingets fremtidige politikk kommer til å gå ut over.

Det er spesielt to saker som jeg synes er enormt viktig i den kommende perioden: samiske språk og rettighetene til å drive med samiske næringer. Begge disse sakene er under kontinuerlig press, og det er derfor viktig at Sametinget fører det samiske samfunnet i en retning der både samiske språk og næringer fremdeles eksisterer.

Jeg tror retten til å drive bærekraftige, tradisjonelle samiske næringer, som for eksempel fiske og reindrift, vil være avgjørende ved sametingsvalget. Jeg mener at Nussirs planer om å drive kobbergruve og sjødeponi i Repparfjorden er noe Sametinget må jobbe aktivt mot. Tillatelsen er en grov overtredelse av retten til kultur, land og næring.

En annen prinsipielt viktig sak er regjeringens omgjøring på lisensfellingskvoten for ulv. Regjeringen omgjorde lisensfellingskvoten til femten ulver, som er en redusering på 32 ulver i forhold til hva rovviltnemndene foreslo. Det vil kunne ha stor innvirkning på reindriften i sørsamiske områder, som er en svært viktig språk- og kulturbærer i et område der språket allerede er svært truet.

En annen ting som truer både våre, og andre urfolk sine næringer og boområder er klimaendringene. Vi urfolk er spesielt utsatt når det kommer til klimaendringer, derfor er det spesielt viktig og også jobbe for godt samarbeid og i solidaritet med andre urfolk. Vi trenger politikere som har en klar og tydelig politikk når det kommer til klimaendringer, og som ikke er redd for å se forbi landegrensene.

NOU 2016:18 Hjertespråket –  forslag til lovverk, tiltak og ordninger for samiske språk,  har allerede satt søkelyset på den samiske språksituasjonen, og på hva som burde gjøres for å kunne beholde de samiske språkene våre. Noen av de mange, viktige tiltakene som foreslås er tilgang til barnehageplasser, synlighet av samiske stedsnavn og at skoleeier skal være forpliktet til å informere om retten elever har til undervisning på og i samisk.

Vi trenger et Sameting som følger opp rapporten på en god og grundig måte, og som sørger for å sette press på kommuner, fylker og stat for å sikre at disse tiltakene blir gjennomført på en god måte.

Både språkene og næringene våre må passes på nå, sånn at også våre barn kan snakke hjertespråket og drive med de næringene vårt folk har drevet med i alle generasjoner. Dette er viktige deler av vår kultur, som samisk ungdom ikke kan ta for gitt.

Derfor er det viktig at vi kjemper for våre rettigheter, og at vi velger politikere til Sametinget som vi mener kan kjempe for våre rettigheter på en god måte. Verken det å melde seg inn i valgmanntallet, eller det å stemme på valgdagen tar spesielt lang tid, men det kan gjøre en kjempestor forskjell for fremtiden vår.