«Det er skammelig at Norge nå velger å selge ammunisjon til Emiratene»

Norge – en dødelig fredsnasjon.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Etter tre og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt. Hungersnød og umenneskelige forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. Så langt er over 10.000 døde, en halv million er smittet.

Jemen er splittet av krig, mellom Houti-militsen som har tatt kontroll over hovedstaden, og koalisjonen ledet av Saudi-Arabia som kjemper mot Houtitene. Over 10.000 mennesker er drept og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

Nå viser det seg at Norge igjen eksporterer ammunisjon til Emiratene, en av Saudi-Arabias viktigste og mektigste samarbeidspartnere i Jemen-krigen som står bak dødsfallene til 10.000 mennesker.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge er i første linje når det gjelder åpenhet om egen våpeneksport og hevder at salget skjer innenfor rammen av et «strengt og tydelig regelverk». Denne uttalelsen er langt i fra sannheten, når vi vet at norske våpen brukes til å krenke menneskerettigheter, splitte familier og drepe sivile.

AUF mener at det er skammelig at Norge nå velger å selge ammunisjon til Emiratene i en tid hvor krigen i Jemen bare blir verre og verre, og vi stadig får avdekket nye krigsforbrytelser.

Det at Norge selger militærmateriell til noen av verdens mest undertrykkende regimer, som også anklages for å bryte folkeretten i krigen i Jemen – der skoler og sykehus bombes – er rett og slett skammelig.

Vi kan ikke fortsette å selge våpen til land som bryter med menneskerettigheter – det er det minste vi kan gjøre som fredsnasjonen Norge.

Utforsk tema:
Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: