I avisa Nordlys 16/08-14 kommenterer Jan Blomseth den økonomiske situasjonen i Tromsø kommune. Han foreslår at badeanlegget som er programfestet i Høyres program og vedtatt i kommunestyret må kuttes ut.

Senere i høst har også representanten Da Silva gitt uttrykk for at anlegget burde nedprioriteres. Man må ha lov å vente at så fremtredende representanter har kunnskap om svømmebassengsituasjonen i Tromsø. Bassengene i Kroken, Lunheim,  Bjerkaker og Grønnåsen er lagt ned. Alfheim er 50 år, og vil ha en begrenset levetid hvis det ikke brukes store beløp på vedlikehold og rehabilitering. Anlegget på Stakkevollan trenger stadig vedlikehold og det vil være behov for dette også etter at et nytt anlegg er tatt i bruk.

Dette betyr at det ikke er kapasitet til at skoleelevene i Tromsø får den svømmeopplæring de skal ha etter skolens retningslinjer. Tromsø er faktisk en av verstingene på dette feltet.  Både Blomseth og Da Silva burde vite at de som driver opplæring av barn gjennom barnas svømmeskoler har lange ventelister.

Det er synd at representantene Blomseth og Da Silva ikke ser at Tromsø som storby, universitetsby, skoleby og knutepunkt for arktisk forsking trenger fasiliteter for samfunnet og de som ønsker å drive svømming som sport og rekreasjon. Det virker som Blomseth  og Da Silva er politikere som kun er opptatt av øyeblikkets økonomi og ikke av sosiale og fremtidsrettete forhold for byen.

Dette er en så viktig sak for Tromsø at jeg håper kommunestyret kan samarbeide over partigrensene for å finne løsning på finansiering i stedet for at enkelte er ekkel og legger snubletråder for de som vil noe positivt for byen. Det vil derfor være å håpe at kommunestyret nå enes om å gjøre en felles innsats slik at Tromsø kan gi sin befolkning et tidsmessig svømme- og badeanlegg. Dette må nå prioriteres foran andre investeringer i kultursektoren.

Hvis man fortsatt ønsker at Tromsø skal vokse og utvikle seg og bli en by for framtida, så kan ikke byen være bekjent av ikke å ha ett tilfredsstillende svømmeanlegg.

Svømmeforbundet har også i sin anleggsplan utpekt Tromsø for plassering av regionanlegg med 50 meters basseng. Et 50 meters basseng har samme kapasitet for opplæring som 4 stk 25 meters basseng. Hvis Tromsø ikke benytter denne sjansen, så er det sikkert andre steder i Nord-Norge som ønsker denne statusen.

I 2007 vedtok kommunestyret i Tromsø å bygge nytt svømmeanlegg, men dessverre under forutsetning av at man kunne skaffe delvis ekstern finansiering.

Etter initiativ fra den politiske ledelse i 2007 ble saken sendt tilbake til administrasjonen. Dette førte til kontakt mellom ledelsen i kommunen og hotelleier Buchardt som ønsket tomt til hotell i Tromsø. Han kom med «løfter» om å tilpasse og bygge badeanlegg med 50 meters basseng i tilknytning til nytt hotell. Bassenget ble etter hvert mindre og mindre, og tilslutt lot det seg ikke gjennomføre å bygge badeanlegg.

I dag vet man at bassengtilbudet bare var lokkemat for å få tomt til nytt hotell, og noe Buchardt aldri hadde tenkt å gjennomføre. Uten disse «løfter» ville sannsynligvis Tromsø hatt nytt badeanlegg for flere år siden.

På bakgrunn av tidligere store overskridelser i kommunale byggeprosjekter må Tromsø kommune nå tilsette profesjonell byggeledelse, som har erfaring med å lede store prosjekter uten overskridelser. Lykke til!