Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) lytter dessverre ikke til faglige råd eller på berørte parter når han ønsker flere midlertidige jobber. Han ser bort fra advarslene om at flere midlertidige ansatte betyr mer usikkerhet, dårligere arbeidsmiljø og svekker det organiserte arbeidslivet.

Han lytter ikke til advarslene fra Arbeidstilsynet om at lengre dager og mer overtid gir økt risiko for ulykker, skader og dårlig helse. Han lytter heller ikke til de funksjonshemmedes organisasjoner som mener endringene ikke vil hjelpe flere inn i arbeidslivet. Etter mitt syn mangler Eriksson respekt for vanlige arbeidsfolk og deres hverdag.

Endringene regjeringen går inn for vil fjerne bestemmelser som verner arbeidstakernes helse og arbeidshverdag. Jeg kan ikke forstå hvordan dette skal gi det store flertallet av oss et bedre liv, verken på jobb eller i kombinasjon med privatlivet.

Slagordene om økt fleksibilitet som Eriksson møter kritikken med, er ikke påtenkt arbeidstakerne som vil møte et hardere arbeidsliv. Fleksibiliteten er heller ikke rettet mot svakere grupper på arbeidsmarkedet. De vil etter endringene stå i enda større fare for å bli skjøvet ut. Realiteten er at dagens arbeidsmiljølov er meget fleksibel. Den åpner i stor grad for arbeidsordninger tilpasset ulike virksomheter og deres behov.

Før valget lovet Høyre kun moderate justeringer av arbeidsmiljøloven. Men regjeringen og Erna Solberg har sviktet sykepleierne, lærerne og andre fagorganiserte som trodde på hennes løfter om en endret arbeidslivspolitikk. Hun og regjeringen går nå inn for endringer som vil gi store forverringer i arbeidslivet, og gi tusenvis av arbeidstakere en mer usikker hverdag.

Arbeiderpartiet sier nei til svekkelsen av arbeidsmiljøloven og at flere skal være midlertidig ansatte. Vi er sterkt kritisk til at arbeidsministeren så klart nedprioriterer dialogen og samarbeidet med partene i arbeidslivet. Vi er også bekymret at han ser bort fra faglige råd om at regjeringens politikk vil gi økt risiko for ulykker, skader og dårlig helse.