Fredag 20. mars presenterte den mørkeblå regjeringa stortingsmeldingen «Kommunereformen – nye oppgaver til større kommuner». Stortingsmeldinga tar utgangspunkt i kommunereformens mål om færre og større kommuner. Fagforbundet Troms har allerede uttrykt skepsis til måten regjeringa vil gjennomføre denne reformen på. Vi er bekymret for at reformen vil medføre økt grad av sentralisering og svekket lokalt folkestyre, og bekymringen er ikke blitt mindre som følge av stortingsmeldingen.

Vi oppfatter at regjeringa er klar på at de ønsker en omfattende kommunereform, der malen offisielt er å få til minimum 15 000 innbyggere i hver kommune. Pådriverne for sammenslåinger gir inntrykk av at Stortinget har bestemt at kommunene skal slås i sammen. Lokalpolitikere er allerede i full gang med å utrede hvem de skal slå seg sammen med. Debatten dreier seg umiddelbart om man er for eller imot kommunesammenslåinger. Men Stortinget har ikke vedtatt at kommuner skal slå seg sammen. De har vedtatt at kommunene skal igangsette utredninger for eventuelle frivillige sammenslåinger. Før man kommer så langt som til å benytte kommunesammenslåinger som virkemiddel er det viktig å vite hva det er man ønsker å oppnå. Må vi? Vil vi? Skal vi?

Fagforbundet Troms er opptatt av kommunereformen må bygge på fakta. Forskningsbasert kunnskap viser at norske kommuner ikke er små sammenlignet med andre europeiske land. Difi-undersøkelsen viser at innbyggerne i de minste kommunene er mest tilfreds med tjenestene. Kommunesammenslåing gir ikke sparte kostnader. Det er ingen generell sammenheng mellom kommunestørrelse og mangel på / rekruttering av fagfolk. Interkommunalt samarbeid er ikke et stort demokratisk problem, det har størst omfang i store kommuner, og fordelene av samarbeid er langt større enn ulempene. I tillegg viser erfaringene fra Danmark oss at antall folkevalgte har gått ned og antall byråkrater har gått opp. 60 % av de folkevalgte i Danmark mener at lokaldemokratiet er svekket.

NHO Service er en av de få aktørene som åpent og ærlig sier noe om hva målet med kommunesammenslåing er. NHO Service representerer kommersielle og private selskaper som driver konkurranseutsatte offentlige velferdsoppgaver. Deres leder, Petter Furulund, har ved en rekke anledninger uttalt seg om kommunesammenslåinger, og hvorfor dette er viktig og riktig: «… for oss som bedrifter er det positivt at man lager større enheter, både når det gjelder innkjøp og drift av velferdstjenester. Det blir mer volum. Små kommuner gjør det vanskelig å tjene penger på å drive velferdstjenester», sier han til Klassekampen i april 2014. Akkurat, det er slik det henger sammen.

Regjeringens forslag til kommunenes oppgavefordeling legger opp til å tømme fylkeskommunene for oppgaver. Fagforbundet Troms tror at resultatet av dette vil bli at oppgavene blir stykket opp og delt, uten at noen har ansvar for å se alt i en helhetlig sammenheng og koordinere tjenestene. Flere av oppgavene som foreslås overført til kommunene er av en slik art at kommunene i distriktene vanskelig kan bygge opp og drifte oppgavene selv, uansett størrelse. Resultatet vil kunne bli at private tilbydere vil utføre tjenestene på oppdrag og betaling fra det offentlige. I tillegg vil vi se større grad av sentralisering og større forskjeller avhengig av hvor du bor i landet. Fagforbundet tror at resultatet fort kan bli ukoordinerte tilbud og dobbelt byråkrati, og ikke minst et større marked for Furulund og co i NHO.

Fylkesmøtet i Fagforbundet Troms mener at:

• Ansvaret for videregående opplæring, kollektivtrafikk og regional samferdsel løses godt av dagens fylkeskommuner.

• Frivillighetsprinsippet skal ligge til grunn for sammenslåing av kommuner og fylkeskommuner.

• Forslag til endret kommunestruktur skal legges ut til lokal folkeavstemning før det fattes endelige vedtak.

• Inntektssystemet må ikke endres på en måte som straffer kommuner som ikke slår seg sammen.

• Kommunereformen må brukes som et virkemiddel for å opprettholde et spredt bosettingsmønster, og ikke bidra til sentralisering.

Fagforbundet Troms registrerer at regjeringen parallelt med kommunereformen vil innføre omfattende strukturendringer innenfor andre samfunnsområder, som politi, brann, skatteinnkreving, landbruk, domstolsadministrasjon, høyere utdanning og sykehus. Vi ser at handlingene og veivalgene i mindre og mindre grad er faktabaserte, og mener at vi mer og mer kan skimte at det er høyresidens ideologiske forankring som ligger til grunn – alt offentlig kan bli business. Når vi i tillegg ser at stortingsmeldingen bidrar til å gjøre offentlig sektor til et marked for private aktører mener Fagforbundet Troms at det er grunn til bekymring.