Det å være midlertidig ansatt gir ikke bare uforutsigbarhet for fremtidig jobb, økonomi, bolig og familieplanlegging, men betyr også at man kan tape pensjon. Dagens lov om tjenestepensjoner gjelder ikke for alle. Og med arbeidsgivers adgang til å ansette flere midlertidig, kan mange flere bli rammet av begrensningene.

La meg først bare få oppklare følgende; alle blir innmeldt i en ordning fra første dag, men de har ikke krav på å få med seg pengene ut av «kassa» dersom de jobber under ett år. Arbeidstakere med en stillingsandel på mindre enn 20 % stilling får heller ikke nytte av de pengene som de selv er med på å spare i ordningen.

Du har altså, i realiteten, ikke rett til å få din opptjente tjenestepensjon ved midlertidig ansettelse under ett år. Denne bestemmelsen betyr i praksis at dersom du er ansatt i 364 dager, mister du retten til å få opptjent pensjon. Og ja, slik er loven og det gis ikke ved dørene. Flere av HKs medlemmer har fått erfare at loven vurderes så strengt. Ett år er ett år, intet mindre.

Begrunnelsen for denne bestemmelsen var at det ville bli for kostbart, komplisert og ressurskrevende for arbeidsgiver å administrere tjenestepensjonsordninger for midlertidige ansatte med korte engasjementer og ansatte med lave stillingsbrøker. I tillegg ønsket man ikke at det skulle utstedes så mange fripoliser som ville skape uklarhet for bedrifter og ansatte. Ulempene for arbeidsgiver ble ved utformingen av loven tillagt større vekt enn ulempene for arbeidstaker.

I dag «vinner» altså arbeidsgiver på å ansette i små stillingsbrøker eller å la noen gjøre jobben på midlertidig basis. Nå kan enda flere miste retten til opptjent tjenestepensjon fordi de ikke oppfyller ett av dagens minstekrav til ordningen. Det er ingen god løsning.

Men det er mulig med en annen og bedre idé. En ordning som kan bidra til å redusere de høye administrasjonskostnadene og samtidig åpne for at alle arbeidstakere som bidrar til tjenestepensjonsordningen kan få sin del av opptjeningen.

I HK har vi lenge vært opptatt av at det etableres brede tjenestepensjonsordninger på tvers av virksomhetene i privat sektor. Det er mulig å få til ved å opprette en felles pensjonskasse i privat sektor. En slik løsning er allerede på plass for ansatte i stat og kommune.

Erfaringene er udelt positive med felles pensjonskasser. Administrasjonskostnadene blir kraftig redusert ved at de deles på flere arbeidsgivere. Det bidrar til et mer mobilt arbeidsmarked og gjør det mindre komplekst i forhold til jobb-bytte. Dessuten kan de frigjorte midlene ved reduserte kostnader brukes mer fornuftig på f.eks. bedre og mer inkluderende ordninger som kan favne alle.

Det er åpenbart at vi med mer midlertidighet slik regjeringen legger opp til, vil få flere pensjonstapere. Dette kombinert med dagens regler hvor stillingsprosenten avgjør om du får din del av opptjeningen eller ikke, er urettferdig. Det tvinger frem behovet for endringer.

Mye av svaret ligger i felles pensjonskasser men lov om tjenestepensjon må også endres. Bare slik kan det åpnes for at alle arbeidstakere som betaler inn til ordningen får sitt bidrag til opptjeningen. Og seriøst: Det skulle da bare mangle!