«Næringsutvikling og arbeidsplasser i vår kommune? Hm, det har vi aldri tenkt på…».

Hvis Jan Tore Sanner tror at dette er holdningen hos den jevne kommunepolitiker, kan han knapt ha lest en norsk lokalavis eller lyttet til dem som står midt i den lokalpolitiske virkeligheten. For i den er næringsutvikling og arbeidsplasser til egen kommune den store, vedvarende kampen.

Kommunalministerens hovedargument for endring av selskapsskatten er like fullt dette: Når kommuner med store næringsetableringer belønnes på bekostning av de andre, vil lokalpolitikerne begynne å legge til rette for næringsutvikling.

Sanners bakgrunn er Bærum Høyre, og Bærum er trolig blant de 40 kommunene som hadde tjent på modellen om den var innført i fjor. Til gjengjeld hadde 388 tapt, i følge regjeringens egne tall (Nationen 25/4). Jeg betviler ikke bærumpolitikernes engasjement for nyetableringer i sin kommune. Men når Telenor, Aker Solutions og andre storselskaper har etablert seg der, så handler det ikke primært om lokal innsats. Vel så viktig er nok den flotte Fornebu-tomtas plassering i forhold til hovedstaden, og at mange relevant utdannede allerede bor i området. Det samme kan sies om Sola. Det rikspolitiske valget å legge oljehovedstaden til Stavanger, og Statoils plassering av hovedkontor på Forus, har nok hatt mer å si for bedriftsetableringene der enn den lokale næringspolitikken.

Kommunene vil alltid ha interesse – også økonomisk - av å legge til rette for vekst i lokalt næringsliv. Men det er kunnskapsløst å tro at alle starter likt – uavhengig av geografisk plassering, folketall, klima og ressursgrunnlag.

Ap ønsker optimisme i hele landet. Istedenfor regjeringens desiderte hovedsatsing – ikke-vekstfremmende skattekutt for de formuende – prioriterer Ap annerledes: Målrettet næringspolitikk og styrket økonomi for alle kommunene – ikke bare Bærum. Og vi gjør det nå – vi vil ikke vente til 2017.