Regjeringen foreslår i forbindelse med kommunereformen å utrede om ansvaret for arbeid til personer som trenger tilrettelagt jobb, skal flyttes fra stat til kommune.

For mange av dem det gjelder, er arbeidsplassen forskjellen mellom et liv som gir mening og samfunnstilhørighet, og et liv i passivitet og isolasjon.

På Tromsø ASVO jobber det blant annet 63 arbeidstakere i Varig tilrettelagt arbeid. De bidrar til en stor verdiskapning for millionbeløp i stedet for å pasifiseres. Dette skjer fordi ansvarsreformen, også kjent som HVPU-reformen, førte til at arbeid til utviklingshemmede og andre med trygd ble en del av den statlige arbeidsmarkedspolitikken. Som følge av reformen kom utviklingshemmede ut av dagsentrene og institusjonene, og inn i profesjonelle bedrifter som produserer varer og tjenester for et marked.

Realitetene er ofte at svake grupper er mest utsatt når pengene skal fordeles. Vi er derfor opprørt over et forslag fra Regjeringen som kan sette enda flere tiltaksplasser i fare. Dette til tross for en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet som i 2012 konkluderte med at det er behov for flere tusen nye VTA-plasser, og som våre søkerlister og behovsutredning i Tromsø kommune er en tydelig dokumentasjon for.

Gjennom forslaget virker det som om Regjeringen har et ønske om at staten skal fritas for ansvaret for å skaffe jobb til folk som er født- eller er blitt uføre. Andre grupper skal fortsatt få tilbud om statlige arbeidsmarkedstiltak. Vi mener derfor at forslaget innebærer at regjeringen vil utrede om utviklingshemmede og andre som er født- eller blitt uføre, skal diskrimineres.

Når en snakker om å jobbe i Vekstbedrifter (Tromsø ASVO), er det snakk om reelle arbeidsplasser. Vekstbedrifter er ordentlige bedrifter hvor lønns- og arbeidsvilkår er ordnet gjennom tariffavtaler mellom LO, Fellesforbundet, FLT og ASVL.

For at våre arbeidstakere skal ha en god vekst i arbeidslivet er det viktig å ha ordentlige jobber. Gleden over å se at det lønner seg å være i arbeid er like viktig for våre ansatte som for andre. Etter vårt syn er det ingen grunn til å utrede endringer i et arbeidsmarkedstiltak som fungerer slik det skal.

Vi frykter at våre ansatte vil tape i konkurranse om kommunale kroner i forhold til skoler, barnehager, eldreomsorg, idrett og kulturhus.

Hensikten med HVPU-reformen i 1991 var blant annet å sikre at jobb for utviklingshemmede ble et statlig ansvar.

Forslaget fra Regjeringen vil snu om på dette, og sette utviklingen flere tiår tilbake. Vi snakker med andre ord om et historisk tilbakeslag.