Bofellesskapet Harmoni ved Alfheim ble opprettet i 1992. Ved Harmoni er det ansatt åtte ungdomsveiledere, og totalt bor det 13 enslige mindreårige flyktninger på bofellesskapet. Tromsø Ungdomsråd har vært i kontakt med flere av ungdommene ved Harmoni etter at vi mottok en klage om forholdene ved bofellesskapet. De mener oppfølgingssystemet og organiseringen av Harmoni er altfor dårlig og føler at de ikke tas godt nok vare på. Ansatte har forskjellige regler, svært lite kommunikasjon seg imellom – og ungdommene savner medvirkning i saker som angår dem.

De enslige mindreårige flyktningene ved Harmoni føler stor mangel på omsorg og oppmerksomhet fra voksenskikkelser, i dette tilfellet fra ansatte ved Harmoni. Ungdommene som bor i Norge uten foreldre kan ha vanskelige bakgrunner og trenger omsorg mer enn noen andre. Noen av ungdommene har også opplevd å bli kjeftet på høylytt i fellesarealene. Ungdommene er avhengig av at personalet ser den enkelte ungdom og stiller opp når de har det vanskelig. Dette gjennomføres ikke i praksis.

Ungdommene ved bofellesskapet føler at de må flytte ut før de er selvstendig nok til å klare seg selv. Ifølge rutinehåndboken til Harmoni pkt. 1.2 skal det tas imot ytterlige 10 enslige mindreårige flyktninger hvert år. I praksis vil dette medføre at ungdommene ved Harmoni er nødt til å flytte ut etter ett til to år når bofellesskapet bare har kapasitet til 13 enslige mindreårige flyktninger. Mange frykter å flytte ut av bofellesskapet og noen flytter ut uten å kunne godt norsk. Etter at ungdommene har blitt myndige er de nødt til å flytte ut. Oppfølgingstiden etter ungdommene har flyttet ut er på 6 måneder som følges av Harmoni. I løpet av disse 6 månedene føler få at de får hjelp eller kunnskap nok til å kunne klare seg selv. Tanken på å klare seg alene uten veiledning skremmer flere av de nåværende beboerne.

Ansatte ved Harmoni har forskjellige regler og dårlig kommunikasjon ved bofellesskapet. Ifølge Rutinehåndboken pkt. 5.2: ”Hvordan skal personalet forholde seg til konflikten?”, er det viktig at personalet fremstår samlet. Hensikten er å skape en trygg og redelig omgangsform som ivaretar både beboere og personale. Personalet skal også være tydelige på hvilke regler som gjelder. Det er de ikke. Hver ansatt har sine egne regler, noe som tyder på lite kommunikasjon blant de ansatte. I tillegg er ansatte adskilt fra fellesarealene i bofellesskapet og tilbringer mye av sin tid på kontoret. Likevel mener personalet at de viser tilstedeværelse. Ansatte tilbringer lite tid med ungdommene i fellesarealene og dette fører til at terskelen for å søke hjelp og støtte blir svært høy.

Tromsø Ungdomsråd mener organiseringen og oppfølgingen av enslige mindreårige flyktninger i kommunen må forbedres. Vi mener at Harmoni skal ta inn 10 enslige mindreårige flyktninger i året og øke kapasiteten på bofellesskapet til 20 boplasser. De ansatte skal være variert i alder for å knytte nære relasjoner til personalet ved bofellesskapet.

Det må bygges et større bofellesskap for de enslige mindreårige og flere boliger for ungdommer som flytter ut av bofellesskapet. Tromsø kommune bør opprette en jevnlig oppfølging av driften til Harmoni, hvor tilsynet må skje en gang i måneden. Bofellesskapet må også ha månedlige ungdomsmøter hvor ungdommene ved bofellesskapet kan få medbestemmelse i saker som angår dem. Det er snakk om en gruppe som har blant de vanskeligste utgangspunktene i vårt samfunn og nå er det på tide at kommunen tar ansvar.