Oppegård kommune er en liten kommune i Akershus som ønsker å være en Grønn Kommune. Derfor er det bygget en rekke ladestasjoner rundt omkring i kommunen, og lagt godt til rette for elbiler. På kommunens hjemmeside orienterer de om de ulike ladestasjoner med antall ladeplasser.

Den lille kommunen har 12 kommunale ladestasjoner med til sammen 52 ladeplasser på ulike skoler, sykehjem, barnehage, rehabiliteringssenter, idrettshall og Rådhus. I tillegg til disse er det 4 andre ladestasjoner i kommunen på butikker og torg, med til sammen 41 ladeplasser.

Oppegård kommune med sine 26.000 innbyggere har derfor 56 ladestasjoner totalt med til sammen 93 ladeplasser på sine 37 km². Til sammenligning har Tromsø med sine 72.600 innbyggere og 2 566 km², kun 9 ladestasjoner med til sammen 29 ladeplasser på disse. Alle disse er på Tromsøya unntatt to på Kvaløya (Eide Handel og Best stasjon). Og det finnes ingen ladestasjoner i kommunens ytterdistrikt. Du kommer med andre ord ikke så langt med elbil i Tromsø. Seks av ni ladestasjoner i Tromsø er private (Best, Eide, Statoil, Nissan, Jekta, Nerstranda).

Samtidig har vi fått inn svar fra samtlige politiske partier i Tromsø og Troms fylke, som er overveldende positive til elbilisme. Her må det handling til, nå når salg av ladbare biler virkelig har begynt å ta av med 482 solgte biler i Troms og 303 av disse er i Tromsø.

Oppegård Kommune har også god erfaring med utbytte av fossilparken til fordel for elbiler. Kommunen har byttet ut 35 av sine biler til Nissan Leaf (2/3 av hele bilparken). De sparer minimum 800.000,- pr år i driftskostnader på dette. Hvor stor miljøbesparelsen er på dette er ikke målt, men den er betydelig. De ansatte i Hjemmesykepleien som har bedt om å få elbiler er strålende fornøyde med løsningen og har bare gode erfaringer med disse. Kommunen skal nå kjøpe inn fem el-sykler som også bl.a. hjemmesykepleien skal bruke.

Troms Elbilforening oppfordrer alle kommuner i fylket vårt til også å skifte ut den fossile bilparken med elbiler. Kommunebudsjettene kan legge til rette for ladestasjoner med de årlige besparelsene, og på sikt også nå klimamålene.

Troms Fylkeskommune har vedtatt å delta med finansiering av ladestasjoner med gjennomsnittlig 7 mils avstand mellom Tromsø og Evenes/Nordland. Vi trenger også tilsvarende belegg av ladestasjoner langs korridorene nordover til Finnmarksgrensa.

For framtida er elektrisk!