Ulykkesskader er en av de største folkehelseutfordringene i Norge. Særlig rammes eldre av denne type skader. Byrådet ønsker derfor å redusere ulykkesskader blant eldre, og vi har jobbet med tiltak som kan skape mer trygghet og sikkerhet for eldre i Tromsø.

Vi har deltatt i «eldresikkerhetsprosjektet i Troms» i regi av Norsafety. Rapporten fra dette prosjektet, med tittelen «Trygge eldre», ble behandlet i kommunestyret i vår. Rapporten med forslag til tiltak skal danne grunnlag for videre arbeid med eldresikkerhet.

Eldre over 65 år utgjør 15 % av den totale befolkning, men står for 60 % av alle ulykker med dødelig utgang. Befolkningen i Tromsø vil i årene som kommer fortsette å vokse, og aldersgruppen mellom 67 og 79 år vil øke mest. Etter hvert vil også antall personer over 80 år øke mye. Risikoen for sykdom og funksjonshemminger øker med alderen.

I 75-årsalderen har omtrent hver femte person begrenset funksjon og behov for hjelp. Ved 80-årsalder har hver tredje begrenset funksjon. Normal aldring innebærer en svekkelse av sanser og funksjoner. For den gruppen som har svekket helse, kommer alvorlige helseplager og funksjonstap særlig etter 80-85 år. Dette betyr at også antallet eldre med betydelige funksjonsvansker vil øke betraktelig fram mot 2030.

Bare i Troms fylke vil antallet eldre over 80 år øke med ca. 6 000 personer i løpet av de kommende 15 år. Selv om mange eldre definerer sin helse som god, så vil utfordringene i helse- og omsorgssektoren øke, i forhold til antall sykehusinnleggelser, økt behov for korttids- og langtidsplasser i sykehjem, samt økt behov for hjemmebaserte omsorgstjenester.

Men det er mulig å forebygge eller utsette svekkelser dersom samfunnet legger til rette for at gode helsevalg kan tas. Et eksempel der godt forebyggende arbeid kan gi besparelser på ulike områder er lårhalsbrudd. Et lårhalsbrudd medfører store kostnader for samfunnet, og redusert livskvalitet for den enkelte. I Tromsø har vi rundt 90 lårhalsbrudd årlig. Et lårhalsbrudd er i nasjonale rapporter estimert til å koste i overkant av 500 000 kroner det første året, der kommunen står for halvparten av kostnadene. Godt fallforebyggende arbeid kan derfor være en meget god investering.

Kommunen har et klart ansvar i folkehelsearbeidet. Vi skal ha oversikt over helsetilstanden i kommunen og de faktorer som kan virke inn på denne. Kommunen skal fremme folkehelse innen de oppgaver og med de virkemidler man er tillagt, herunder lokal utvikling og planlegging, forvaltning og tjenesteyting. Kommunen skal medvirke til at helsemessige hensyn blir ivaretatt av andre myndigheter, frivillige organisasjoner og virksomheter. Dette innebærer blant annet at folkehelsearbeidet i større grad skal underlegges folkevalgt styring og inngå i kommunens ordinære plan‐ og styringssystemer.

Gjennom å registrere skader kan man forebygge at de gjentar seg. Den lokale prosjektgruppen i eldresikkerhetsprosjektet har kartlagt hvordan skaderegistrering gjøres i Tromsø kommune. Det gjennomgående bildet for Tromsø er at skaderegistrering i liten grad er satt i system. Det må vi gjøre noe med.

Arbeidet med «Trygge eldre» har resultert i forslag til flere tiltak som kan bedre tryggheten og sikkerheten for eldre i Tromsø. Kommunen ønsker for eksempel at UNN Tromsø igangsetter skaderegistrering, slik man gjør ved UNN Harstad. Vi ønsker å strukturere samarbeidet mellom Tromsø kommune og frivillig sektor rundt tiltak for å ivareta trygghet og sikkerhet hos eldre. Vi ønsker å innføre sjekklister for brann og fallforebygging som benyttes ved hjemmebesøk hos eldre – og kanskje kan for eksempel feiere i fremtiden utføre sjekk i forbindelse med feierunder?

Også på sykehjem må det jobbes med fallforebygging. Ute i bybildet er sandstrøing om vinteren viktig for å forebygge fall og skader. Andre tiltak er å optimalisere legemiddelbruken for eldre i sykehjem og hjemmebasert omsorg, og iverksette tiltak for riktigere ernæring. Velferdsteknologi kan også benyttes for å bedre sikkerheten blant eldre.

Kunst og kulturopplevelser er viktig for det trivselsskapende og helseforebyggende arbeidet. Ikke minst er fysisk aktivitet viktig.

Jeg har her nevnt bare noen av tiltakene. Byrådet vil følge opp dette og arbeide videre med bedre sikkerhet og styrket folkehelse blant eldre i Tromsø.