I skyggen av kvikke replikker om egen alder fra Wilhelmsen og ditto forsøk på å drite ut Aarbakke, har det faktisk skjedde noe i Tromsø kommune. Jeg tenker ikke på Steins skuespill om et grøntområde på Tromsøya mens fjæra bygges ned. Jeg tenker heller ikke på Alvarstein- og Kanestrøms annonse om at i neste periode skal de gjennomføre alt de ikke fikk gjort i denne perioden.

LES DAGENS LEDER: Alder ingen hindring

Jeg tenker på at byrådet faktisk har klart å privatisere deler av sykepleien i Tromsø kommune. Og det uten et eneste faglig argument for denne handling.

Jan Tore Sanner har vært i Tromsø for å kaste glans over denne begivenhet. Kriteriene som oppgis for konkurransen er: å være fornøyd og misfornøyd og det å slippe å ha ti forskjellige personer som kommer hjem til deg. Om det er en sykepleier med kompetanse til å sjekke diabetikerens fot for å forebygge sår, som kommer, eller om det er en ufaglært som kommer for å utføre praktisk bistand, sies det lite om.

Kanskje bør kriteriet for vurdering av en sykepleier bli Dr. Graaruds kriterium fra 1918: ”Hun skal være ren og pen og apetitelig. Ja, hun skal være saadan at man faar lyst til at ta på hende”.

’Bestemor bestemmer, kommunen betaler,’ sier Sanner. Det er ikke helt sant.

Tromsø kommune har alt vedtatt i vedtak 0058/14 at om en pasient er i stand til velge, da er han selvhjulpen, og skal betale egenandel for praktisk bistand. I så måte ligger det en viss logikk i at pasienten skal få velge hvem som skal komme. Han betaler jo en egenandel for dette. At denne egenandelen for pasienter flest, er ti ganger høyere enn eiendomsskatten som betales, er verdt å huske når Øyvind Hilmarsen forteller hvor mye vi må betale om det blir sosialdemokratisk valgseier.

LES FLERE MENINGER OM TEMA:

Ved kommunevalget i bykommunen Tromsø i 1916, gikk Det sosialdemokratiske arbeiderparti til valg på å legge sykepleien under beskatningen. Det vil si at de ønsket at alle skulle bidra litt for å sikre faglært sykepleie og folkehelse. Ved inngangen til 2016 forteller Høyre oss det er i det private veksten av sykepleie vil skje.

Nå skal skatten, selve fy-ordet, i Høyres ordforråd, også dekke private aksjeselskaps overskudd. Og det i en by der argumentet for et kommunalt badeland, er at det er av betydning for folkehelsen.

Tenk om Stein og Hilmarsen hadde brukt samme argumentasjon for å styrke helse og omsorg i Tromsø kommune, som de har brukt for et kommunalt badeland? Men å tenke en slik tanke gjør vel at Bøe fra Unge Høyre får større grunn til å spørre om jeg er sinnsforvirret (rabla for)?

Jeg er i bunn og grunn fornøyd med å ha forhåndsstemt – fortsatt.