Det er torsdag kveld, snart helg. Som vanlig sitter jeg med regnskapstall, salgsstatistikker og andre ting en bedriftsleder ikke alltid rekker over på dagtid. Det er tross alt en hektisk hverdag og mon tro hva en oljekrise gjør med boligmarkedet i Tromsø?

Jeg bruker ofte torsdag kveld til dette. Fast morgenmøte fredag og mine kollegaer forventer noe oversikt over tingenes tilstand. Jeg følger nyheter og sosiale media fra morgen til kveld. Det gjorde jeg denne torsdagen også.

Gjengangeren i dag har vært en 3 år gammel gutt, liggende med nesa ned i sanden på en strand, visstnok i Hellas. Det handler om ofrene i flyktningkrisen og Syria. Båtflyktninger. Dette har vært omtalt lenge.

Som snart trebarnsfar reagerte jeg selvfølgelig. Denne torsdag morgen ble jeg beveget, men brutalt nok, avreagerte raskt. Jeg skal på jobb og har det travelt. Må sjekke at alt er på plass før dagen starter, det er viktige ting som skal skje. Befaring om 2 timer hos kunde, mulig budrunde, kontrakt som skal inngås. Så går dagen, som utartet relativt hektiskt.

Senere, i en liten sofastund på ettermiddag. Den lille gutten, ved navn Aylan, nok en gang i fokus. Samboeren min reagerer og har fulgt saken gjennom dagen. Hun er rystet og vi snakker en del om det. Jeg støtter synspunktet om «tragisk», men velger etter en stund å ta en runde i lysløypa, opptatt av at formen må skjerpes til et mosjonsløp om noen uker. Jeg kommer hjem, kvelden synker inn og jeg er alene hjemme. Nå er det noen minutter siden jeg leste nyhetssaken om den lille gutten nok en gang. Den surrer også på tv-en i bakgrunnen. Denne gangen om det engasjementet folk har vist gjennom sosiale medier. Det at gutten på stranden kunne vært den gutten de selv har i trygge omgivelser. Han som bruker sko størrelse 23 med borrelås, rød skjorte og shorts over knærne.

Lenker videre sendte meg til samfunnsredaktør Lasse Jangås sitt debattinnlegg i avisa Nordlys. Innlegget heter «Det er nå vi skal legge bort regnearkene». Stort sett et engasjerende og positivt innlegg om all mobiliseringen som har oppstått på kort tid. «Folket» har våknet og henvender seg der de kan hjelpe de stakkars flyktningene. Kritikken går mest mot politikerne. De sitter stille, uten i særlig grad å kommentere. Det er valgkamp og da viktigere ting i fokus.

Jeg skammer meg, men jeg er ikke politiker. Jeg skjemmes ikke over vårt fokus på verdiskapning og profitt, det må vi fortsette med for å skape et godt næringsliv. Men jeg ble lei meg, fordi budskapet til Jangås bare bekreftet at fokuset er feil akkurat nå.

Innlegget var «spot on». Jeg la bort kundebarometeret og regnearket umiddelbart.

En død 3 åring med nesa i strandkanten. Dette er nok ikke det første bildet av forsvarsløse barn på flukt. Ifølge flere medieoppslag og hjelpeorganisasjonene så er dette bare et symbol på krisen som har vart i flere år og vil fortsette. Bildet av gutten Aylan har skapt et fantastisk engasjement, både gjennom sosiale medier, men også de som bare hjelper og engasjerer seg – muligens i det skjulte. De som jobber i det skjulte skal virkelig ha skryt. De avhjelper uten motiver. Likevel, for å bruke ordet «godhetsposører». Jangås ber i sitt innlegg om at tiden ikke er inne for å stille kritiske spørsmål med motiver.

Vi i Hjem eiendomsmegling og våre familier tok en telefonrunde. Vi er dypt rystet, og vi burde reagert tidligere. Jeg som leder eller andre i Hjem eiendomsmegling har per i dag ikke hørt noen som direkte har valgt oss som tjenesteleverandør fordi vi har støttet Kirkens Bymisjon eller SOS-barnebyer, selv om vi benytter vårt samfunnsengasjement til intern og ekstern markedsføring. Vi har tatt et valg. Vi skal være en samfunnsengasjert bedrift, både innad og utad.

Vi støtter opp om «folkets» engasjement! Hjem Eiendomsmegling gir 10.000,- kroner til Røde Kors sitt engasjement for hjelp til deres flykningearbeid. Vi oppfordrer resten av næringslivet i Tromsø og omegn å gjøre det samme, eller etter evne. Det er lov å fortelle om det, det skaper fokus og ikke kritikk. i denne saken er ingen begrensede konsernmarkedsregler som bør gjelde.

Er du privatperson, send FLUKT til 2272, da støtter også du Røde Kors sitt arbeid!