Kampen mot familiefattigdom er den viktigste kampen lokalpolitikere kan ta. Hverdagen har blitt tøffere for mange barnefamilier, og nå må politikerne ta grep.

Mer enn 11 prosent av barn i Norge lever i en fattig familie, totalt er dette over 110 000 barn. Tallet er nesten blitt tredoblet de siste 20 årene. Utviklingen har gått feil vei.

Familiefattigdommen må bekjempes både nasjonalt og lokalt. Det er lokalpolitikerne som har ansvar for at alle barn i deres kommune får gode oppvekstvilkår. Slik er det ikke når to-tre barn i hver skoleklasse lever i fattigdom. Dette kan vi endre på. Redd Barna har tre grep som lokalpolitikere kan innføre for å løfte barn i sin kommune ut av fattigdom:

1. Rett til lek og fritid

Barns fritid er så viktig at det er en egen rettighet, nedfelt i FNs barnekonvensjon. Alle barn skal ha mulighet til å delta på fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes inntekt. Lokalpolitikere må sørge for at det finnes gratis aktiviteter, enten gjennom fritidsklubben, frivilligheten og biblioteket – eller gjennom aktivitetskort og støtteordninger for organiserte aktiviteter. Tilbudet må bli gjort kjent for de som trenger det, på flere språk, og være tilpasset barn uavhengig av funksjonsevne.

Mange steder er det mangel på åpne møteplasser for ungdom. Fritidsklubber er viktig for all ungdom, men ekstra viktig i områder med fattigdom og trangboddhet. Klubbene gir unge et pusterom og et trygt fristed. Ungdom fra lavinntektsfamilier benytter seg i større grad av fritidsklubber enn andre unge. Fordi det ikke er lovpålagt med fritidsklubber, er klubbene sårbare for nedleggelse og nedprioritering. Lokalpolitikere må sørge for at fritidsklubbene består, og at nye klubber kommer til der tilbudet mangler.

 2. Øk sosialhjelpen

Det er kommunene, gjennom NAV-kontorene som holder i og utbetaler sosialhjelpen. Dette er et utrolig viktig virkemiddel i bekjempelsen av fattigdom. De fleste kommuner velger å kun gi minimumsnivået i sosialhjelp. Redd Barna oppfordrer kommunene til å øke sosialhjelpssatsene lokalt, og i det minste sikre ekstra utbetalinger knyttet til ferier og høytider. Det vil komme barna til gode.

 3. Handlingsplan mot familiefattigdom

Alle kommuner bør vedta en helhetlig og langsiktig plan for å bekjempe familiefattigdom, der relevante instanser bidrar inn. Handlingsplanen bør ha både avhjelpende og forebyggende tiltak, og konkrete målbare resultater for antall barn som skal løftes ut av fattigdom hvert år. For å få gode og treffsikre løsninger må barn selv bli involvert. Politikere må høre på hva barn forteller om sine erfaringer, og forslag til løsninger.

 Familiefattigdom er et stort samfunnsproblem, og det har store konsekvenser for barna som vokser opp i en fattig familie. Fattigdom bryter med barns rett til å et godt liv der de får utvikle seg og delta på like linje med andre barn. Kjære lokalpolitiker, dette kan du gjøre noe med. En investering i barns oppvekst er en investering i fremtiden. Vi håper dere vil gjøre familiefattigdom til en fanesak i lokalvalgkampen!