Kriminaliteten øker. Når vi trenger politiet aller mest, blir det sløst med ressurser for å innfri valgløfter som ikke har rot i virkeligheten. Et eksempel på dette er åpningen av politikontoret på Hansnes, som politiet mener gir innbyggerne falsk trygghet.

Utviklingen i Troms er bekymringsverdig. Ungdomskriminaliteten vokser og blir mer voldelig. I Troms politidistrikt har antallet voldssaker i aldersgruppen 10–17 år nesten doblet seg fra 2022 til 2023. I samme periode har antallet narkotikaanmeldelser femdoblet seg.

Troms er et av landets dårligste fylker på bruk av omvendt voldsalarm, og i både Troms politidistrikt og i Finnmark politidistrikt henlegges, ifølge statsadvokaten, 4 av 5 saker om vold i nære relasjoner.

Hvilke av disse problemene blir løst av et par ekstra åpningsdager for politikontor i distriktene?

En ting er sikkert: Politiet er langt fra godt nok rustet til å håndtere den moderne kriminaliteten vi er vitne til i 2024.

Samtidig som politiet mangler ressurser til forebygging, etterforskning og operativ drift, svir Støre-regjeringen av enorme summer på å gjenåpne nedlagte politistasjoner, hvorav enkelte har under 2 besøk i uka.

Lokalt i Troms åpnes blant annet en politistasjon på Hansnes. Man skal se lenge etter en tydeligere beskjed fra politistasjonssjefen i Tromsø, som sier det er feil bruk av penger. Lokallagslederen i Politiets Fellesforbund er heller ikke nådeløs når han kaller åpningen rett ut for symbolpolitikk.

Det er merkelig at Senterpartiet, med justisministeren i front, ikke evner å lytte til politiets egne ønsker og faglige vurderinger, men heller tvinger fram lettvinte virkelighetsfjerne og populistiske løsninger. Det er ikke kontorbygg som bekjemper kriminalitet og gir innbyggere økt trygghet, men heller flere operative politistillinger.

Skal man løse de problemene samfunnet står ovenfor, må ressursene prioriteres dit de gjør mest nytte. Politiet er ikke spesialisert nok eller beredt til å håndtere de lovbruddene som begås mest. Nyutdannede politifolk står uten jobb, Politiets Fellesforbund føler seg totalt overkjørt. Det politiet trenger er større fagmiljøer, økt satsing på å bekjempe alvorlig, grenseoverskridende kriminalitet og mer ressurser til etterforskning.

Politistasjoner med lavt besøkstall burde legges ned. Midlene burde gis til mobilisering av politiet, synlighet og forebygging. Pengene burde brukes på å styrke politiet slik at de får frigjort tid til de viktigste oppgavene: forebygging, etterforskning og avverging.

Å sikre tryggheten til innbyggerne er statens viktigste oppgave. Det finnes derfor ikke rom for distriktspolitisk symbolpolitikk. Distriktssamfunn som opplever lovløse tilstander grunnet mangelen på politifolk løses ikke med flere kontorbygg, men med flere operative stillinger som gjør politiet synlige ute på veiene og i gatene.

Politiet må sikres god bemanning og synlig tilstedeværelse i hele landet. Det finnes ikke rom til feilprioritering og sløsing av midler når det kommer til bekjempelse av kriminalitet og å sikre tryggheten til innbyggere i Norge.

Vi trenger flere politifolk, ikke flere politikontorer.