Fra 11. oktober til 9. november i år skjer det igjen: Jenter og teknologi-prosjektet er på Norgesturné, og det er NHO, NITO og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering (NSR) som står bak prosjektet.

Over hele landet skal vi vise jenter i 9. og 10. klasse alle mulighetene som finnes innen teknologi og realfag. Det blir foredrag, konkurranser med flotte premier, fremvisning av ny teknologi, møter med kvinnelige rollemodeller som har valgt ingeniørveien og ikke minst besøk hos flere teknologibedrifter.

I Tromsø blir det Jenter og teknologi-show på The Edge den 13. oktober. Vi håper at så mange nysgjerrige jenter som mulig velger å delta.

For Norge trenger mange flere kvinner innen realfag og teknologi. Vi står overfor store omveltninger i tiden som kommer. Ny teknologi vil forandre samfunnet totalt. Kunstig intelligens, karbonfangst og – lagring, klimatilpasning, droner, velferdsteknologi, sirkulær økonomi og skylagring er bare noen eksempler.

Det høyteknologiske skiftet skjer ikke uten høyt utdannede fagfolk, og disse er det stadig større mangel på her til lands. I flere tiår har vi utdannet altfor få ingeniører og teknologer. En rapport fra Menon Economics viser f.eks. at fremvoksende grønne næringer som batteri, hydrogen og havvind vil trenge opp mot 6000 nye ingeniører i 2030.

I nord pågår debatten om kraftutbygging. Det er mye spennende på gang og det finnes arbeidsplasser, men fraflytting og kompetansemangel øker. Det kommer i tillegg til andre næringer, som IKT, med lignende kompetansebehov. Det er anslått at vi på landsbasis kommer til å trenge 40.000 flere arbeidstakere med IKT-utdanning frem mot 2030.

Tallene blir enda mer urovekkende når vi ser på hvor få kvinner som velger utdanning og karriere innen tekniske fag. Nasjonale tall fra Samordna opptak viser at kun 32 prosent (førstevalg) av kvinner velger IT-, ingeniør- og sivilingeniørstudier.

Mange av de nye teknologiene er i støpeskjeen, og potensialet for å utforske og forme dem er enorm. Kvinner har sine perspektiver og erfaringer som det er viktig å få med når fremtidens teknologi skal utformes. Ellers risikerer vi å få løsninger som bare er tilpasset den ene halvdelen av befolkningens behov. Vi trenger alle gode hoder med i skiftet.

Vi er overbevist om at underrepresentasjonen av kvinner i teknologisektoren skyldes fravær av rollemodeller og innsikt i mulighetene. Det er mye som tyder på at mange kvinner ubevisst velger bort ingeniør og teknologifag, fordi de ikke vet nok om mulighetene innen disse yrkene.

Derfor vil vi gi jentene mer informasjon om realfags- og teknologutdanningene som finnes, og hvilke muligheter en slik utdanning gir i arbeidslivet. Gjennom året holder Jenter og teknologi en rekke arrangementer, og høydepunktet er høstturneen som foregår nå.

Våre erfaringer er at mange jenter blir mer interesserte i realfag og teknologi etter å ha deltatt på disse dagene. Vi håper Vi håper derfor at mange jenter i vår region blir med på Jenter og teknologi i år.