Ullsfjord og Lakselvbukt har en aldrende befolkning på lik linje med resten av distrikts-Norge. Lokalbutikken er en av flere ting som er avgjørende for at det kan bo folk i ei lita bygd. Butikken er bygdas samlingspunkt og en viktig sosial møteplass.

Mens det blir færre lokalbutikker, blir det flere og større butikker i byer og bynære strøk. En av butikkene som beveger seg mot kanten av stupet er lokalbutikken i Lakselvbukt. Coop Marked-butikken i Lakselvbukt er av de minste i porteføljen til Coop. For en uke siden inviterte Coop Nord til et dialogmøte for å se på «Fremtiden for lokalbutikken».

På møtet deltok nær 80 bygdefolk som fikk presentert en dyster statistikk. Tallene som ble vist var blodrøde. Samtidig kan vi lese i Coop Nord sin årsmelding for 2021 at for første gang har de passert 1 milliard i bokført egenkapital. Mens koronaen satte sitt preg på all næringsaktivitet og samfunnsliv, tjente dagligvarehandelen penger som aldri før. Vårt håp er at rekordoverskuddet kan bidra som en buffer for en lokalbutikk som sliter.

Vi som bor her, mener at det finnes tiltak og muligheter som kan snu røde tall til et mer bærekraftig driftsresultat.

I løpet av folkemøtet ble flere nye tiltak luftet. Automatisert og selvbetjent nærbutikk var en løsning. Andre tjenester som kan være aktuell for å snu utviklingen kan være et samarbeid med hjemmetjenesten, kommunalt beredskapspunkt, TURBO-ordning, miljøstasjon, offentlig toalett med mere. Åpningstider og vareutvalg ble også nevnt, og ny butikksjef må være på plass når dagens butikksjef slutter like over nyttår.

«Vil du ha nærbutikken i morgen, må den brukes i dag», heter det. For å snu utviklingen må bygdefolk, tilreisende og hyttefolk kjenne sin besøkelsestid. Vi må bruke butikken!

2022 har imidlertid vært et ekstraordinært år med høye strømpriser, dyre drivstoffutgifter og kraftig økning i matvareprisene. Derfor må det være en viss forståelse for at prisøkningen på så mange områder kan ha bidratt til større handelslekkasje ut av bygda enn normalt. Selv om noen har tatt handelen utenfor bygda har nok mange handlet på andre Coop-butikker. Det betyr at Coop Nord har fått pluss i det totale regnskapet, mens Coop Marked i Lakselvbukt sitter igjen som Svarte-Per og får minustall.

Mari-Ann Benonisen som er bosatt i Lakselvbukt og kommunestyre-representant i Tromsø har fremmet to private forslag, ett i 2018 om «Lokale innkjøpsavtaler» og ett i 2019 om «Turistvert i lokalbutikken». Bakgrunnen var å legge til rette for en mer bærekraftig utvikling for lokalbutikkene i hele Tromsø kommune.

Det er betenkelig at dette ikke er bedre fulgt opp av Tromsø kommune. Vi ber derfor kommunen se på hvordan kommunestyrevedtakene kan effektueres og settes i drift.

Regjeringen har nylig lagt ut en pressemelding om at kommunene kan legge til rette for lokale innkjøp. Det betyr at kommuner i større grad kan velge å handle fra små- og mellomstore lokale bedrifter, uten å komme i konflikt med regelverket for offentlige anskaffelser. Dette er et svært viktig signal fra regjeringen.

Selv om tallene er dystre velger vi likevel å håpe at Coop Marked i Lakselvbukt består, for legges butikken ned blir det vanskelig for folk å bo her. Ved å vise innbyggerne ryggen kan det hende Coop mister litt av sitt omdømme og at tapstallene blir større enn ved å stenge dørene på butikken i Lakselvbukt.