I et leserinnlegg 2. april tar tromsøpolitiker Peder Gunnar Moe Joakimsen til ordet for å utvikle fremtidas helsevesen ved å bygge legevakt og kommunal samarbeidspost som del av ny C-fløy ved UNN i Breivika.

Det er fremtidsrettet og nytenkende, og absolutt noe UNN kan diskutere med tanke på å skape best mulig samhandlingsarenaer mellom kommunen og sykehuset. UNN etterstreber et samarbeid med kommunen hvor vi sammen bygger fellesskap preget av kollegial «vi-tenkning». Det innebærer at vi sammen tar ansvar for en felles helsetjeneste og utvikler tjenester sammen med brukere, pårørende og helsepersonell, både i sykehus og kommuner. Samarbeid om utskrivningsklare pasienter og utvikling av tjenester er vi godt i gang med sammen med kommunene.

Ulike ansvarsområder Det er likevel sånn at det ligger innenfor kommunens ansvarsområde å tilby tjenester til pasienter som er klare for utskriving fra sykehuset. Denne utfordringen er det derfor kommunene som nå må løse. Det er ikke UNNs oppgave å vurdere hvilket tilbud kommunen skal eller kan tilby pasienter som defineres utskrivningsklare. UNNs rolle som lokalsykehus er å ivareta pasienter som har behov for behandling på sykehus. UNN skal også i samarbeid med kommunene utvikle personsentrerte tilnærminger til hvordan pasienter kan få best mulig tjenester i overgangen mellom sykehus og kommune. Her har begge parter et ansvar og et potensial for å tenke mer på pasientens behov, og hvordan vi kan bruke våre ressurser til beste for fellesskapet.

For å forstå utfordringene i nordnorsk helsevesen som et felles ansvar for sykehus og kommuner må vi finne løsninger som gir kvalitet og bærekraft med en tydelig forståelse av ansvar og roller.

Ivaretar eldre i samhandlingsteam Vi ser behov for å imøtegå et par utsagn som fremsettes av tromsøpolitikeren i leserinnlegg 2. april.

Det hevdes at en betydelig andel utskrevne pasienter blir lagt inn i sykehuset igjen innen en uke, og at denne tendensen er økende. Politikerne beskriver dette som et tegn på at lokalsykehusfunksjonen i Tromsø er blitt nedprioritert og at kapasiteten til å ivareta eldre med kroniske lidelser er for liten. Vi er usikre på hvilket belegg politikerne har for denne påstanden.

I UNN har vi ikke hatt samme økning i antall eldre som legges inn ved våre akuttmottak som man har andre steder i landet. Det er usikkert hvilke faktorer som ligger bak en positiv utvikling i UNN, men vi antar at det blant annet kan ha sammenheng med etablering av pasientsentrerte helsetjenesteteam som ivaretar pasientene i et samarbeid mellom kommunene og sykehuset på en annen måte enn tidligere. Det er spesielt eldre pasienter som trenger helsetjenester ofte, og kronikere som har hatt nytte av denne samarbeidsmodellen mellom UNN og noen kommuner.

Regionsykehuset skal styrkes Beskrivelsen av at lokalsykehusfunksjonen i Tromsø er nedprioritert, er ikke riktig. Det er regionsykehusfunksjonen i Tromsø som har lidd under de senere års begrensede muligheter for å fornye, forsterke og utvikle helt nødvendig spissfunksjoner som UNN skal ivareta for hele Nord-Norge. Vår landsdel er avhengig av UNN som et robust region- og universitetssykehus, hvor også de sykeste pasientene tilbys kvalitet og trygghet i behandlingen.

Ønsker nærhet til legevakt At Tromsø kommunes planer om å bygge ny legevakt på undersida av den eksisterende legevakta ble «torpedert av UNN fordi helikopterlandingsplassen ville bli forhindret i byggeprosessen» finner vi nødvendig å nyansere. Det har vært et sterkt ønske fra UNN at et nybygg for legevakta i Tromsø skulle ligge på sykehusområdet. Dessverre viser det seg at det ikke er mulig innenfor det planlagte arealet fordi byggeprosjektet kommer i konflikt med sikkerheten for helikopterlanding. Det er ønskelig med en ny legevakt så nær UNN som mulig. Det har blant annet stor betydning for samarbeid og transport av pasienter mellom legevakt og sykehus.

Nybygg forutsetter god økonomistyring Så tilbake til forslaget om å bygge legevakt og kommunal samarbeidspost som del av ny C-fløy ved UNN i Breivika. For i det hele tatt å komme videre med planlagte byggeprosjekt i UNN, er det en forutsetning av det skapes rom for det gjennom god økonomisk styring og utvikling av en bærekraftig drift i UNN. For å oppnå dette, må vi ta mange større og mindre grep i tiden som kommer. En av forutsetningene er at problematikken med svært mange utskrivningsklare pasienter i UNN Tromsø løses.

Det er også viktig å påpeke at byggeprosjektet for nye UNN Åsgård ligger foran ny C-fløy i prioriteringsrekken. Det vil derfor ikke være realiserbart med nybygg i Breivika før dette er kommet godt i gang. Vi vil derfor ha god tid til å diskutere tromsøpolitikerens forslag for C-fløya som ett av flere alternativer for legevakt og samarbeidspost.

I mellomtiden fortsetter vi samarbeidet om utvikling av helsetjenester sammen med brukerne og primærhelsetjenesten, fokuserer på forebygging og å kunne gi et tilbud nært der pasienten er.