Det var bare så vidt vi rakk å skifte skjorte etter nyheten om renteøkning i starten av november, før DNB varslet ny og dobbel renteøkning om kort tid. Årsaken er at prisene har steget med 7,5 prosent det siste året, og mer enn det som var forventet også i oktober.

En gjennomsnittlig norsk husholdning har 1.500 kroner mindre i måneden å bruke enn for ett år siden på grunn av den sterke prisveksten, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå. For noen er dette dramatisk, men fakta er at det ikke står så ille til med Norge for tida. Ifølge Norges Bank er det høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå.

Dette gjenspeiler seg i forbruket vårt. Det er ikke alle husholdningene som har tatt inn over seg at vi bør vise et visst måtehold. Hos svært mange har det private forbruket tvert imot økt, opp mot 14 prosent i høst sammenlignet med i fjor – og da er det korrigert for den store prisveksten, ifølge Marita Løvik Stadsnes i Sparebanken Sunnmøre.

Det vil kunne ta tid å roe inflasjonen, og så lenge den galopperer av gårde er norske husholdninger sårbare på grunn av den høye gjeldsgraden. Selv om det kan virke som et paradoks at rentene blir hevet når folk sliter med stadig økte priser på andre områder, henger det dessverre tett sammen.

Regjeringen har dessuten hisset på seg mange med i tillegg å innføre skattetiltak som går ut over en rekke bedrifter. Det ser ikke ut til å affisere statsminister Jonas Gahr Støre, som er tydelig på at han er villig til å være upopulær for å få økonomien på rett kjøl igjen. Kort sagt er det meningen at vi alle, både private og bedrifter, skal få dårligere råd nå. Håpet er at det vil gi oss sjanse til å få bedre råd på sikt uten at økonomien kollapser i mellomtiden.

Inkassobransjen ser allerede en økning i krav mot bedrifter, noe som kan bety en konkursbølge om ikke så lenge. At flere mister jobben og får dårligere økonomi vil som konsekvens også kunne bidra til på sikt å stabilisere inflasjonen. Ulempen med dette er at flere av oss vil kunne havne i en svært vanskelig økonomisk situasjon før det skjer.

Rådet må derfor være at vi alle strammer inn livreima litt fremover. Det viktigste hver og en av oss kan gjøre er å betale ned på lån eller spare, i stedet for å bruke opp det vi eventuelt skulle få til overs.

Og til julehandelen kan det være ekstra lurt å velge gaver fra norske bedrifter som du ønsker skal bestå, for det er nok ikke alle som overlever denne vinteren.