Av Bjørn-Gunnar Jørgensen, nestleder helse – og omsorgskomiteen (Frp)

Da samhandlingsreformen trådte i kraft fra 2012 fikk Tromsø kommune et økt ansvar for å gi et tilbud til utskrivningsklare pasienter. Dette ansvaret har byrådet tatt og jobbet tett med siden innføringen av reformen.

Reformens intensjoner har vært gode, men som i de fleste statlige reformer har den ikke i tilstrekkelig grad vært fulgt opp med finansiering.

Byrådet har også flere ganger uttalt at reformen har vært innført for raskt, og sagt at man burde gitt kommunene mer tid til å sette seg i stand til de nye oppgavene. Byrådet har også vært opptatt av at spesialisthelsetjenesten ikke må bygge ned sine tilbud, før kommunene har fått tilstrekkelig tid til å bygge opp sine tilbud. Det vi har sett den siste tiden viser at samhandlingsreformen har blitt innført for raskt, slik de borgerlige partiene har advart mot.

Media har de siste dagene vært preget av at Arbeiderpartiets Kristin Røymo har slaktet byrådet for ikke å ha gjort noe på to år. Dette er direkte uriktige påstander fra Arbeiderpartiets gruppeleder og det er tydelig at hun ikke har tilstrekkelig kjennskap til saken.

Fakta i saken er at byrådet etablerte 19 korttidsplasser i 2012 og ni korttidsplasser i 2013. I tillegg har byrådet i løpet av de siste ukene etablert 12 nye midlertidige plasser. Det er altså dette Kristin Røymo og Arbeiderpartiet kritiserer byrådet for.

Videre kunne man på onsdag lese at Arbeiderpartiets Sidsel Haldorsen mener at det å gjøre om en beskjedent brukt peisestue ved Kroken sykehjem er kritikkverdig, dersom det er en permanent løsning.  Byråden har vært tydelig på at dette er en midlertidig løsning.  Etter min mening fremstår det likevel helt klart at det å bo på dobbeltrom eller i en peisestue med nødvendige fasiliteter tilgjengelig, må være langt bedre enn å bo på flermannsrom eller i en korridor på UNN.  Det hadde vært alternativet.

Byrådet og den borgerlige alliansen skal nå gjennomføre den største satsingen innen helse og omsorg noensinne i Tromsø.  Mellomveien 100 er kjøpt og er under renovering.  Fra høsten vil det være 19 nye korttidsplasser og etterbehandlingsplasser i drift her, i tillegg til 20 dagsenterplasser for eldre.

Spaden går i år i jorden for nye Otium bo – og velferdssenter, som blir det største prosjektet Tromsø kommune har realisert.  Gjennom flere år snakket Arbeiderpartiet om Otium og Europas beste eldreomsorg, men de kom ikke engang i gang med planleggingen.

Jeg vil påstå at Kristin Røymo er i besittelse av frekkhetens nådegave når hun våger å kritisere byrådet for å møte etterslepet etter at Arbeiderpartiet neglisjerte behovet for sykehjemsplasser i årevis. Det er et ubestridt faktum at det ikke kom noen netto nye sykehjemsplasser under Arbeiderpartiets ledelse. Det Arbeiderpartiet overlot til byrådet høsten 2011 var en kommune med lange ventelister. Byrådet har lagt solide planer for å rydde opp i dette.

Det er rystende å være vitne til at Arbeiderpartiets fremste politikere i Tromsø slår politisk mynt på denne saken. Det er også rystende at de med sin handlingsmåte bevisst forverrer og sprer usikkerhet rundt en problemstilling som i all hovedsak angår mennesker i en sårbar livssituasjon.