I et intervju med iTromsø kritiserer leder for Senterungdommen Andrine Hanssen-Seppola og KrF Tromsøs Nikolai Berglund Skogan vår foreslåtte lokale rusreform. Begge har noen aktuelle poenger, men kommer også med spekulative påstander som rett og slett er feil.

Tromsø Høyre har vært klar på at vi ønsker å innføre en lokal rusreform i Tromsø. Dette gjør vi fordi vi allerede har mistet altfor mange liv til rus og overdoser. Vi gjør det fordi det skal være trygt å være og be om hjelp i Tromsø. Det er hjerteskjærende å lese om de mange overdosedødsfallene vi har hatt i Tromsø de siste årene.

Overdosedødsfall er spesielt utbredt blant unge i Tromsø. Rettssaker og politiavhør knyttet til disse overdosedødsfallene viser ofte at unge ikke tør å ringe 113, fordi de er redd for konsekvensene politiet vil påføre de. Sånn skal de ikke være.

Hovedpoenget er å gi hjelp, ikke straff, til de som sliter med rus. Det skal vi gjøre ved å jobbe innenfor allerede eksisterende lovverk. Vi skal jobbe med politiet for å sikre at helsehjelp er førsteprioritet i møte med rusmisbrukere, fremfor straffesporet. Det handler ikke om å endre lovverket, men heller endre holdninger og sørge for at politiet prioriteter hjelp før straff.

Politiet har i dag et bredt spekter av reaksjonsmuligheter i møte med rusmisbrukere. For en som sliter med rus vet vi at straff ikke er den beste behandlingen. Det bør og skal være kvalifisert helsehjelp som skal stå først på agendaen.

Målet vårt med en lokal rusreform er å gjøre noen helt konkrete grep rundt hvordan vi som samfunn møter de som sliter med rus. Det første vi ønsker å få gjort er å innføre en amnestiordning med politiet når det er snakk om akutt nødhjelp i forbindelse med overdoser. Dette er slett ikke noe nytt, en slik uformell ordning har vi tidligere hatt i Tromsø.

Dette kjemper vi for, fordi vi vet at rett bak ambulansen som kommer for å hjelpe, er det politibetjenter med håndjernene klare. De involverte blir ofte også straffeforfulgt. En amnestiordning vil gjør slik at personer som ringer 113 for akutt nødhjelp ikke blir forfulgt av politiet, men at de heller er der for å ta personalia, som skal videreformidles til et kommunalt hjelpetilbud. Ingen skal være redd for å ringe 113 i Tromsø.

Vi skal også innføre tilbud om rusmiddelanalyse-stasjoner i Tromsø. Stasjoner der personer kan teste ruset sitt. Vi vet fra forskning at blandingsrus og dødsdop er hovedårsaken til at overdoser forekommer (https://www.fhi.no/nettpub/narkotikainorge/konsekvenser-av-narkotikabruk/narkotikautloste-dodsfall/).

I 2020 kunne vi lese om at treTromsø-gutter i 20-årene døde over en kort tidsperiode på grunn av dødelige Ksalol-tabletter. Tenk om de hadde kunne testet disse pillene før de tok de? Fra erfaring vet vi at rusmiddelanalyse-stasjoner forhindrer overdoser, da det kan detektere dødsdop og forhindre forbrukere å innta det. Det er en liten pris å betale for hvert liv spart for overdose.

I tillegg skal vi jobbe på lag med brukerorganisasjoner innenfor rus- og helsefeltet, som for eksempel Cafe X, Virkelig og Kirkens Bymisjon. Vi skal legge til rette for stabile og forutsigbare driftsvilkår, slik at de kan fortsette med den fantastiske jobben de gjør i dag. Vi skal ta initiativ til å igangsette flere lavterskeltilbud i lag med brukerorganisasjoner og stimulere til dette ved offentlige tilskuddsordninger, samt styrke undervisningstilbudet i skolen innenfor rus- og psykisk helse. Kunnskap er en viktig nøkkel i dette.

Disse grepene kjemper vi for, fordi vi ikke kan stå på sidelinjen å lese avisartikler som disse etter helgens festligheter ender:

«16-åring døde av MDMA-overdose. Mann tiltalt for å ha unnlatt å hjelpe gutten».

«På to dager har tre mindreårige tatt overdose i Tromsø».

«Jente (17) funnet død i Tromsø: − Har vært andre personer på stedet».

Leder for Senterungdommen Andrine Hanssen-Seppola argumenterer for at det vil bli mer narkotika i samfunnet vårt med en lokal rusreform. Det er feil. Forskning fra land som har innført en rusreform og avkriminalisert viser at det ikke er en sammenheng mellom innføring av rusreform og økt bruk av narkotiske stoffer (https://www.emcdda.europa.eu/media-library/cannabis-use-and-after-changes-legislation-selected-countries-use-previous-12-months-among-young-adults-age-15%E2%80%9334_en).

Videre snakkes det om at en lokal rusreform vil bety legalisering. Det er også helt feil. En lokal rusreform har til formål å avkriminalisere, ikke legalisere. Det er stor forskjell på disse definisjonene. Avkriminalisering vil si at du ikke skal straffes for mindre mengder narkotika. Det er likevel ikke lov, og du vil fratas stoffet, samt bli pålagt å møte til oppfølging av kommunal helsehjelp.

Møter du ikke opp vil du straffes for dette. Dette vet vi vil fungere bedre, enn å kun straffe, fordi vi tror kvalifisert helsepersonell har bedre forutsetning for å hjelpe en som sliter med rus, enn politiet, fengselsbetjenter eller en dommer i en rettssal. Det handler om å gi folk en hjelpende hånd til å bli rusfri, ikke straffe de for avhengigheten.

Jeg, med Tromsø Høyre i ryggen, vil fortsette å kjempe for en lokal rusreform i Tromsø, fordi vi skal gi hjelp til de som sliter med rus, ikke straff. Og vi vet at summen av disse tiltakene vil hjelpe oss mot et tryggere Tromsø – et Tromsø der vi møter mennesker i nød med hjelp!