I 2022 ble hvalfangere på Island pålagt tilsyn i form av filming av hver skuddsituasjon, og inspektører om bord på båtene. På bakgrunn av funnene, besluttet Island å midlertidig stanse fangsten. I Norge er det verken inspektører eller annen registrering av dyrenes situasjon under fangsten.

Et råd sammensatt av ulike spesialister på dyrevelferd har konkludert med at den islandske hvalfangsten ikke var i tråd med dyrevelferdsloven i landet. Islands landbruks- og fiskeriminister, Svandís Svavarsdóttir, har stanset fangsten fram til 31. august.

Island har tatt konsekvensene av at hvalfangst påfører hvalene store lidelser, og ikke minst har de tatt grep for å finne ut hvordan hvalene opplever den konkrete fangsten. I Norge har man aldri registrert praktisk fangst på denne måten.

HVALBIFF: En delikatesse, mener mange. Men lider hvalen unødig mye under fangst? Ja, mener NOAH, som ber Norge styrke kontrollen av fangstingen. Foto: iTromsø

Ut ifra eldre forsøk sier man at 20 prosent av hvalene risikerer å leve i lengre tid etter at de blir skutt, men i praktisk fangst kan dette tallet være mye større. Faktum er at norske myndigheter ikke kan si at fangsten her er «bedre» enn på Island fordi man ikke har gjort de samme undersøkelsene. Tvert imot har all kontroll av hvalfangsten blitt fjernet fra og med i år.

Island gjorde det obligatorisk å filme hver skuddsituasjon. Av totalt 148 hvaler var det 41 prosent som ikke døde kort tid etter å ha blitt skutt med granatharpunen. Gjennomsnittlig tid til død for disse hvalene var 17,4 minutter. En av hvalene forsvant med en harpun i ryggen etter at tauet røk. En av hvalene levde i nesten to timer med flere harpuner i kroppen, før den døde.

I Norge, derimot, har man nå mindre tilsyn med hvalfangsten enn noen gang. Det har ikke vært krav om inspektører om bord på båtene siden 2005 og fra og med i år er kravet om ferdsskriver også fjernet. En studie fra norsk hvalfangst i 2011 fant at hvaler risikerer å leve så lenge som 25 minutter etter å ha blitt skutt.

I den norske hvalfangsten har man i dag så godt som ingen oversikt over hva som skjer med dyrene i praktisk fangst. NOAH oppfordrer nå norske myndigheter om å innføre filming av hver skuddsituasjon også i den norske hvalfangsten, og at denne dokumentasjon blir offentliggjort – slik man nå har gjort på Island.

NOAH mener videre at det ikke er mer i tråd med norsk dyrevelferdslov enn det er i tråd med islandsk, å la hvaler lide med flere skudd i kroppen over lengre tid – og at det man allerede vet om fangsten, tilsier at den også må stoppes i Norge.