Utbyggingen av sykehjemsplasser og omsorgsboliger holder omtrent samme tempo som i fjor, viser ferske tall fra Husbanken. Ny regjering har så langt ikke medført flere søknader fra landets kommuner om investeringstilskudd til dette formålet.

Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget, Torgeir Micaelsen, er raskt ute med å hente fram noen valgløfter fra i fjor.

– Dette føyer seg inn i rekken av saker der Frp har lovet for mye, sier Micaelsen til Aftenposten, og forsikrer at Ap vil snu alle steiner for å øke utbyggingstempoet og kvaliteten i eldreomsorgen.

”I løpet av åtte år” er et debattpoeng som før eller siden må gå ut på dato, men fortsatt går det an å minne om at Ap har hatt god tid til å oppfylle sine egne valgløfter på dette området.

Før valgseieren i 2005 lovte Jens Stoltenberg en eldreomsorg det skulle skinne av. Å finne tjenestebrukere og pårørende som ikke opplevde det slik, var ingen spesielt krevende oppgave i den rødgrønne regjeringsperioden – selv om hovedbildet viste en jevn forbedring.

Men valgløfter blir mer krevende jo mer konkret de utformes. Eldreomsorg var et sentralt tema også foran 2013-valget, der Frp lovte lovfestet rett til heldøgns pleie- og omsorgstjenester basert på fastlegens skjønn.

Å rettighetsfeste velferdsytelser er og blir en politisk risikosport, i alle fall når grunnlaget er så pass vagt som ”behov”. Men uansett forsterkes behovet for flere institusjonsplasser og omsorgsboliger.

Og når det gjelder mer penger til viktige formål, må de rødgrønne for sin del innse at regjeringspartienes ”skattelettelser til dem som har mest fra før” ikke kan være svaret på enhver utfordring. Flere steiner må snus, som Micaelsen er inne på.

Frp er pådriver for forsøk med statlig finansiering i eldreomsorgen. Det blir spennende å se hva regjeringen lander på her. Men under dagens ordning er det kommunenes ansvar for å søke om husbankmidler og forestå utbyggingen.

Partileder og finansminister Siv Jensen kan både liste opp nye stimuleringstiltak og henvise til at det fortsatt er over tre år igjen av valgperioden. Dristige målsettinger er bra, de trengs ikke minst i eldreomsorgen. Så får alle ha in mente at urealistiske valgløfter ikke bare rammer eget parti, men politikernes omdømme.