Den 19. juni 2014 ble det gjort et vedtak i Tromsø kommunestyre som var hinsides all fornuft og et overgrep mot byens beboere i området rundt Kjoselvdalen. Vedtaket om å etablere hovedskytebaneanlegg i Kjoselvdalen ble vedtatt med 41 stemmer. To fra Høyre stemte imot.

Saken om flytting av skytebaneanlegget fra Tromsdalen til et annet passende alternativ, har versert i rundt 25 år. Vedtaket ble i år presset fram fordi skytebanen i Tromsdalen ønskes nedlagt på grunn av problemstillingen, sitat: «Skytebanen i Tromsdalen på fastlandssiden av Tromsø ligger i et bynært turområde der horder av turgåere ferdes.» Her er problemstillingen sett i forhold til turgåere som frivillig oppsøker området, og ikke beboere som faktisk bor i et alternativt skytebaneområde.

Det er per i dag en skytebane på Tønsnes/Kjoselvdalen som ble etablert i 1979, og som i dag benyttes av Tromsø skytterlag. Nærmeste nabo til dagens skytebane er Ulfstind idrettslags kunstgressbane, og det er mye bebyggelse i området. Tromsø Havn holder på med utbygging på Tønsnes, noe som naturlig nok kan føre til behov for ytterligere boligbygging i området eller utbygging av næringsvirksomhet. Vedtaket ble foretatt uten noen form for befaring i området, og det er vel derfor tvilsomt om flere som stemte for dette i det hele tatt vet hvor Kjoselvdalen ligger og hvor nær bebyggelse dette er. Kjoselvdalen ligger faktisk innenfor bygrensen og er forholdsvis tett bebygget med blant annet flere boligfelt i nær avstand til den eksisterende skytebanen.

Ved etablering av nytt skytebaneanlegg i Kjoselvdalen, vil det kreve cirka 210 mål til utbygging av 15 forskjellige skytebaner. Dette vil si at anlegget blir cirka 700 meter i lengde og cirka 300 meter i bredde, noe som igjen vil si at noen av husstandene i området praktisk talt får skytebanen nesten inn i hagen.

Da vedtaket ble gjort kjent, kom byråd for finans, Anne Berit Figenschau, med følgende uttalelse til byens lokalaviser: «Hvilket alternativ vi enn velger vil det gjøre vondt for noen – skyttere, naboer eller turgåere. Dette er det minst vanskelige alternativet». Hun sier samtidig at dette gir en stor økonomisk fordel da en stor del av utredningsarbeidet allerede er blitt foretatt.

Det hun anser som det minst vanskelige alternativet er dermed at man velger bort et alternativ hvor det er turgåere som er den klagende part, mens man velger et alternativ hvor mellom 100 og 200 husstander må godta ytterligere støy fra skytebaneanlegget – altså det minst vanskelige alternativet. Som en høyrepolitiker sa fra talerstolen i kommunestyremøtet – «man flytter egentlig bare spetakkelet fra sør i Tromsdalen til nord i Tromsdalen, – er det virkelig en akseptabel løsning?».

Når byråd for finans, Anne Berit Figenschau, nevner at en stor del av utredningsarbeidet allerede er foretatt, stemmer dette. I 2010 ble SWECO Grøner engasjert for å utrede åtte alternativer for lokalisering av skytebane i Tromsø kommune, deriblant Kjoselvdalen på Tønsnes. Oppdraget gikk på å avklare hvilke alternativer for lokalisering av skytebane i Tromsø som er egnet. Når de tok for seg Kjoselvdalen, skisserte de følgende i sin rapport av 05.07.06:

• “Området har topografiske begrensninger sett i sammenheng med de arealbehov som er skissert for et fremtidig skyteanlegg. Det er vanskelig å se for seg en utvidelse av anlegget som også gir muligheter for en god støyskjerming av skyteaktivitetene i forhold til bebyggelse.

• Generelt er avstanden mellom skytebanen og bebyggelsen så liten at det vanskelig lar seg gjøre å oppnå akseptable støyforhold ved leirdueskyting.

• Avstand til boliger: 600 meter, avstand til hytter: 300–400 meter. Generelt bør avstanden til nærmeste boligbebyggelse være minst to kilometer for å sikre akseptable støyforhold. Ved kortere avstand – ned mot én kilometer – vil topografi, avskjermingstiltak og lignende være avgjørende for om akseptable forhold kan sikres. Fokus mot støy og krav til bomiljø har økt de senere årene. Denne utviklingen må påregnes å fortsette.

• Basert på de generelle vurderingene har følgende alternativer: Ramfjordmoen, Kjoselvdalen, Håkøybotn, så liten avstand til boliger og hytte at det vil være svært vanskelig å løse støyproblemene på en akseptabel måte.”

Kjoselvdalen ble etter hvert droppet som seriøst alternativ, og man begynte å fokusere på tre andre alternativer, Kattfjord, Krabbåsen og Simavika. I 2012 gikk byrådet ut med at de ønsket et av disse alternativene, og det ble Simavika som etter hvert ble Høyres alternativ.

Stort ble sjokket da det ble kjent at byrådet hadde snudd våren 2014 og at de plutselig gikk inn for Kjoselvdalen som et alternativ som de kanskje kunne få kommunestyret med på. Behandlingen av saken i kommunestyret var en farse, og en forestilling uten sidestykke. Politikernes ønske om bare å bli enige om noe, sto i fokus og de utallige replikkene understreket dette. Anni Skogmanns «Dette er en gledens dag, sett i gang, gjør det, fiks det – alle vil bort fra Tromsdalen!». Marie Fangels «Gå for det gode forslaget, si JA til Kjoselvdalen, stå sammen om Kjoselvdalen, og så går vi bare og knebler han Gunnar Pedersen». Høyres Gunnar Pedersen hadde gjentatte innlegg og replikker mot forslaget, – han etterlyste blant annet befaring på området, og han ble – av en annen kommunestyrerepresentant, ansett som den eneste i salen med integritet. Han var en av de to som stemte imot.

Hva med beboere i området rundt Kjoselvdalen? I dag er det som nevnt tidligere en skytebane i Kjoselvdalen, noe vi i området har lært oss å leve med selv om det til tider er så mye støy at vi velger å holde oss innendørs. Skytebanen ligger oppe i en li og det er bebyggelse i dalen under. Når det skytes ett skudd, høres det ut som 2–3 skudd på grunn av ekkoet. Dersom skytebaneanlegget skal utvides i areal i tillegg til at det vil bli ytterligere skyting på anlegget, vil det bli uholdbart for beboere i området. Fylkesmannen har også tidligere uttalt at de er negative til utvidet skytebaneanlegg i Kjoselvdalen i forbindelse med støyplager og dermed ytterligere forurensing for bebyggelsen rundt Kjoselvdalen.

Vi ser at det er gått politisk prestisje i å få en avklaring på skytebanesaken. Politikerne er presset, og alle vil vel gjerne være med på det laget som endelig fikk avsluttet denne følsomme saken og satt punktum.

Men dessverre – punktum er nok ikke satt. Beboere og grunneiere i Kjoselvdalen vil ikke godta vedtaket og vil kjempe for at dette alternativet på nytt blir forkastet. Det er bare så synd at vi må bruke mye tid på dette, og at Tromsø kommune må benytte ytterligere ressurser på utredninger av alternativet – et alternativ som egentlig «falt» under tidligere utredninger. Høyres Magnus Mæland uttalte under behandling av saken i kommunestyret at «fornuften vil seire!» Ut fra det jeg vet, så var han den andre politikeren som stemte imot Kjoselvdalen. Vi håper han har rett!