YS og Unio langer ut mot regjeringen for å favorisere LO på bekostning av de øvrige fagorganisasjonene: Møter holdes og beslutninger treffes, møter som de selv får høre om i etterkant når premissene er lagt.

Med dette plasserer regjeringen i praksis store deler av norsk arbeidsliv på sidelinjen, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerød til NRK. Ikke minst i krisetider er det viktig at regjeringen lytter til alle de store aktørene i trepartssamarbeidet, understreker hans kollega i Unio, Ragnhild Lied.

Begge mener at dette samarbeidet fungerte bedre i Solberg-regjeringens tid, og NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom uttrykker forståelse for misnøyen på arbeidstakersiden.

Alle skal med, ifølge et gammelt Ap-slagord. Men noen skal mer med enn andre. De tette båndene i arbeiderbevegelsen har sterke røtter og lange tradisjoner, men er i mindre grad tilpasset nye tider. Fortsatt har tre LO-topper fast plass i Aps sentralstyre, med de fordelene det vil gi, særlig når Ap sitter med regjeringsmakt.

Desto viktigere å sikre innflytelse også for YS, Unio og de øvrige partipolitisk nøytrale fagorganisasjonene. LO er suverent størst, men til sammen har disse organisasjonene flere medlemmer.

Innflytelsen er viktig fordi organisasjonene bringer ulike perspektiver og momenter inn i den politiske beslutningsprosessen. Dette har både med beslutningenes kvalitet og forankring å gjøre.

YS-lederen peker på forhandlingene om strømstøtte til husholdninger og næringslivet som ett av tilfellene hvor «de andre» ikke fikk delta. Generelt handler det om å utnytte styrken i det trepartssamarbeidet som danner kjernen i den mye omtalte norske, eller egentlig nordiske, modellen. Samspillet mellom regjeringen og det organiserte arbeidslivet har hatt en grunnleggende betydning for velferdsstaten og samfunnsutviklingen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tilbakeviser kritikken med at regjeringen har bred kontaktflate overfor organisasjonene og at også de selv kan bruke telefonen og søke kontakt. Et godt råd, av alle de nevnte grunnene og flere til, vil være å ta kritikken på alvor. LO tilbyr medlemsfordeler gjennom en ordning kalt LOfavør. Favorisering i forhold de øvrige organisasjonene, bør ikke lenger være blant dem.