Illustrasjonsfoto Foto: Lars Åke Andersen

Jeg kjenner at jeg begynner å bli litt ukonsentrert, det rumler i magen, blodsukkeret er dalende – og adrenalinnivået øker.

Jeg tar en titt på klokken og registrerer at den med raske steg nærmer seg 11.30. Det er lunsj i sikte, og jeg gleder meg til dagens matpakke.

Les også: Sånn helt personlig.

Forskning viser at det er en klar sammenheng mellom mat, sunnhet og innlæringsevne.

Å fordele måltider jevnt utover dagen er en fordel både for den ernæringsmessige kvaliteten på det som settes til livs, humør, trivsel og prestasjoner på jobb og på trening.

Stabilt blodsukker

Jeg får ofte spørsmål om hva blodsukker er og hvorfor det er så viktig. Blodsukker er et begrep som brukes om blodets innhold av glukose (druesukker), blodsukkernivå.

Litt forenklet kan man si at andelen av sukker i blodet er forholdsvis konstant, men stiger etter at du har fått i deg mat. Når blodsukkernivået synker, føler man sult.

Det å fordele måltider utover dagen er smart. Lunsj og et par mellommåltider er med på å holde blodsukkernivået stabilt. Et stabilt blodsukkernivå er med på å gi deg en optimal hjernefunksjon.

Det holder humøret stabilt, tar bort søtsuget og påvirker immunforsvaret på en god måte. I tillegg hjelper det oss med å holde vekten stabil, hormonene i balanse, øke konsentrasjonen og høyne prestasjonene både fysisk og psykisk.

På vikende front

I Norge har vi en lang tradisjon med å lage og ha med oss matpakke. Ja, man kan si at matpakken har vært en institusjon i Norge, men er nå kanskje på vikende front.

Knudsen og Ludvigsens legendariske matpakkesang summer i hodet på mange: "Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat."

Les også: Ut på tur - aldri sur...

Kanskje er det derfor vi lar oss friste?

Lunsjbutikker og kaffebarer, søtsaker i butikkene og kantinemat har tatt opp kampen om sulten vår og utfordrer matpakken.

For det er jo ikke morsomt å spise matpakke når det du møter er brødskiver med svett brunost og varm leverpostei toppet med bløt agurk og eplebiter som er blitt brune.

Må det være slik da? Så definitivt ikke. Jeg ønsker å slå et slag for å gjeninnføre matpakken, men med et mye sprekere og variert innhold!

Rock opp matpakken!

For at maten skal holde seg frisk, er innpakningen viktig. Gjør et bidrag både til miljøet og for å legge til rette for god matpakke; kjøp en matboks med flere rom.

Lag gjerne matpakken kvelden før og oppbevar den i kjøleskapet om du synes det blir for hektisk på morgenen.

Les også: Ja takk - begge deler.

Varier innholdet i matpakken. Bruk forskjellig brødtyper og knekkebrød. La pålegget være alt fra hvitost, makrell i tomat, røkt fisk, leverpostei, omelett, kokt skinke, kalkun– og kyllingpålegg.

Ta gjerne med rester fra middagen fra dagen før med salat til. Kutt opp frukt og grønnsaker, og legg i matboksen. Ananas, melon, druer, mango, cherrytomater og gulrøtter både ser lekkert og fargerikt ut og holder seg godt.

Magen rumler igjen, og jeg gleder meg til å få litt energipåfyll. I matboksen min ligger oppskåret frukt, grove scoones med hvitost og appelsinmarmelade og venter.

Sammen med en kopp nytrukket kaffe og litt appelsinjuice ser dette riktig så lovende ut. Det er faktisk morsomt å ha tid – matpakketid.

God appetitt!

Tema neste gang: Våryr...

Hilde Anita Sandvoll er fysioterapeut og personlig trener. Hun skriver jevnlig om helse, livsstil og trening i iTromsø. Foto: Dag Sørli