Forslag til budsjett for Tromsø kommune neste år ble presentert på en pressekonferanse i går formiddag. Hovedbudskapet er at det borgerlige byrådet legger opp til investeringer for 3,4 milliarder kroner de neste fire årene. Intensjonen er å gi både unge og gamle de beste forutsetninger de kan få, samtidig som det blir lagt opp til å skape en attraktiv by som mennesker ønsker å bo i. I så måte er Tromsø allerede en meget attraktiv by å bo i – noe tilflyttingen med all tydelighet viser. Tromsø har de siste tiårene blitt mer enn fordoblet innbyggertallmessig. Vi er langt over 70.000 tromsøværinger, på rask vekst mot 80.000. Og i det fjerne blinker et sekssifret antall innbyggere.

Det er utfordrende å styre en så stor by, enten den politiske fargen på makthaverne er rød, blå eller grønn. Det gjelder å vite hva man vil med byen, selv om de store fremtidslinjer nærmest drukner i kritikk – enten fra den politiske opposisjonen eller mennesker som føler at de ikke får de tilbudene en moderne kommune bør tilby i vår tidsalder. Tromsø er imidlertid en fantastisk by – uansett hvem som styrer den. Og de visjoner som dagens byråd legger for de nærmeste årene, sikrer både skoleungdommen, de eldre og den jevne innbygger.

Investeringene det legges opp til i kommunal regi i de neste fire årene, favner fra nytt Helsehus via Otium bo- og velferdssenter, Sommerlyst skole og det planlagte badelandet på Templarheimen. Dessuten skal den gamle brannstasjonen ombygges. Investeringer i disse prosjektene speiler Høyres, Frps og Venstres satsing på eldre, skoleungdommen og tromsøværingenes velferdstilbud. 3,4 milliarder skal brukes på disse prosjektene, prosjekter det er vel verdt å bruke midlene på. Når det så i tillegg skal brukes 200 millioner på nytt helsehus i Breivika neste år, 37,6 millioner på å styrke tjenesten innen rus og psykiatri og barnevernet skal styrkes med 11 millioner kroner, er budsjettet et dokument som viser at det satses for å gi mennesker i vanskelige situasjoner bedre vilkår.

Kommunen må imidlertid kutte utgifter også. Blant annet skal det spares 10 millioner kroner på stillinger i stab- og det som kalles støttefunksjoner i rådhuset. Ingen ser imidlertid ut til å bli sagt opp. Men der folk velger å slutte, vil de ikke bli erstattet.

Byrådets forslag til kommunebudsjett for neste år vil helt sikkert bli utsatt for mange kritiske røster – først og fremst fra opposisjonen. Det gamle ordtaket «om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal der jamres» vil helt sikkert komme til anvendelse i tiden som kommer. Likevel ser budsjettforslaget ved første øyekast ut til å være et både ansvarlig og gjennomtenkt budsjett. Svake grupper ivaretas og ambisjonen er bedre tjenester og mindre byråkrati. Det er et viktig signal for den pengebruken som skal skje i Tromsø kommune i kommunevalgåret 2015.

«Bybudsjettet er et dokument som viser at det satses for å gi mennesker i vanskelige situasjoner bedre vilkår.