«Arbeiderpartiet akter å ta kvoter fra trålflåten og overføre til kystflåten».

Ordene tilhører Cecilie Myrseth, regjeringens nye fiskeriminister. Uttalelsen stammer fra stortingsvalgkampen for to år siden, da hun var fiskeripolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

I to år har kystflåten i Nord-Norge utålmodig ventet på dette grepet fra regjeringen. Nå må regjeringen få opp farten. Kvotene det er snakk om går ut på dato i 2026. Det er meget kort tid for en næring der det er snakk om store investeringer i fartøy, og mange milliarder norske kroner i omsetning.

For det som gjemmer seg bak det usexy ordet «kvotemelding», er et sjøslag om milliarder. Det er kvotemeldingen næringen og kystsamfunn i nord venter på. For langs kysten står fiskevær uten fisk eller fiskere.

En viktig årsak er prisene på fiskekvoter. Det konkluderte Riksrevisjonen med i en rapport fra 2020. De har blitt så dyre de siste 20 årene at kvotene, fisken og pengene har hopet seg opp på veldig få hender, og veldig store båter som skiper fisken ut av landet før den har sett snurten av en kaikant.

Til sammen hadde norske fiskere 7,1 milliarder kroner i overskudd i 2021, viser en gjennomgang NRK har gjort. De ti største kvoteselgerne hadde til sammen gevinster på inntil 1,4 milliarder kroner fra båt- og kvotesalg fra 2016 til 2021.

Tør Myrseth gjennomføre tilbakeføringen av fiskekvoter til de mindre båtene? Tør hun ta fisken heim, til Nord-Norge? Tør hun sørge for at trålerne som skal levere til fiskebrukene langs kysten, faktisk gjør det?

Det er dette Cecilie Myrseth først og fremst vil måles på i jobben hun nå skal ta fatt på – i alle fall sett med nordnorske briller på. Og det er nettopp disse nordnorske brillene som er det største usikkerhetsmomentet med Cecilie Myrseth. Hvem er hun, hva står hun for? Hvor har hun sin lojalitet?

Myrseth er dessverre ikke kjent for å være «en stemme fra nord», en folkevalgt på Stortinget med tydelig tilhørighet og omsorg for landsdelen hun kommer fra.

I denne stortingsperioden har hun vært helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, i en tid der Nord-Norge har stått i en akutt sykehuskrise. De helsepolitiske debattene hun har engasjert seg i har vært brede, nasjonale debatter der hun ikke har beveget seg en tomme utenfor partilinja.

Myrseth gikk ikke ut og flagget sin mening om sykehuskrisen i nord før hennes egen helseminister, Ingvild Kjerkol, hadde gått ut og pålagt sykehusene i nord en omfattende kutt- og omstillingsrunde. Da først tok Myrseth ordet i saken. Og det hun sa var et ekko av brevet fra Kjerkol.

Frykten for å trå feil i politikken kan som kjent føre til at en ikke gjør noe av betydning i det hele tatt. Dette har Cecilie Myrseth nå alle muligheter til å motbevise. Nøtta er å få til omfordelingen av fiskeressursene samtidig som næringen bevarer en sunn og god økonomi. Klarer hun det, blir hun en fiskeriminister for historiebøkene.