En trent kropp gir makt, leser jeg. Det er ikke lenger slik at trening for å fremme helsen har det største fokuset, nei det er blitt et overveldende fokus på kropp og hvordan kroppen skal se ut. Trening er blitt prestisje og status, og ensbetydende med at de som trener, spiser rett og er bedre enn andre, mer målrettet, strukturert og handlekraftig. Men stopp nå opp litt, det var vel ikke dit vi skulle?

LES OGSÅ: Full innsats!

Klokskap sitter i hodet og ikke i beina eller en stor biceps! Jeg leste i et intervju med professor i psykologi Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole at det i mange miljøer er en utalt sannhet at hvordan du trener og hvor mye, kan overføres til effektivitet og ytelse i studier og på jobb. Altså om du trener mye og er det ensbetydende med at du mestrer alt på andre fronter også. I likheten med Ommundsen er jeg enig at det blir en svært forenklet forklaring, og det er svært betenkelig at slike konklusjoner dras. En annen sak jeg kom over var en landsomfattende undersøkelse utført av Respons Analyse og Proffice. Den viser at de fleste yrkesaktive nordmenn trener minst en gang i uken. Trenden er at jo høyere stilling du har, jo mer trenes det. Åtte av ti ledere ga også uttrykk for at det å trene målrettet også ga mye status. De bransjene der det trenes mest er i er bank, finans og forsikring, hele 55 prosent av lederne her trente regelmessig kontra kun 34 prosent innen bygg og anleggsbransjen. Det interessante i denne rapporten synes jeg var også at 20 prosent av lederne opplevde treningspress på jobb, dette var størst i aldersgruppen under 35 år. Jeg underes om det er persen din på mila eller maraton som skal fortelle hvor dyktig du er i jobben din?

LES OGSÅ: Slik tar du vare på hjertet ditt!

Det enorme fokuset på trening blir for noen det altoppslukende i livet og tar overhånd. For de som har en negativ avhengighet til trening er det blitt slik at det er treningen som styrer livet, og andre ting må vike. Et faresignal er når treningsrutiner går foran venner, familie, studier og jobb. Jeg mener at trening og fysisk aktivitet skal være helsefremmende, når treningen blir overdrevet virker den mot sin hensikt. Resultatet er at blant annet at du blir mer skadeutsatt og reduserer immunforsvaret. Det kan gå så langt at man rett og slett bli syk. Diagnosen ortoreksi eller sykelig treningsavhengighet blir også betegnet som den fjerde spiseforstyrrelsen. Så langt er det dessverre forsket lite på dette, men det man ser er at sykdomsbildet påvirkes av kulturen rundt oss. Jo større press det er rundt trening og sunnhet, jo flere mennesker får helseutfordringer.

Folk har ulike behov og målsettinger og det synes jeg er strålende. Spennviddene strekker seg fra konkurranse fokus og det å utfordre egne grenser, til de som behøver hjelp til å komme opp av sofaen. Du må ikke løpe mila på 40 minutter, løfte 100 kilo i knebøy eller se ut som en modell i Sports illustrated, men du må ta vare på den kroppen har. Min anbefaling er at du tar de grepene som gjør at din helse og kropp kan ta deg gjennom livet på en best mulig måte. Hvordan? Det er ikke mer ekstremt enn en passe dose med fysisk aktivitet hver dag, et sunt og balansert kosthold og føle på glede av å kunne bruke en kropp som er skapt for bevegelse aktivt hver dag.

BYLINEBILDE HILDE ANITA SANDVOLL Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø BYLINEBILDE HILDE ANITA SANDVOLL Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø Foto: Tom Benjaminsen