Lørdag 10 september klokka 09.00 tok bussjåfør Hallvard Olsen imot oss på fergekaia på Lyngseidet. En turglad gjeng på 17 var forventningsfull og spent på hva dagen skulle bringe.

Første stopp var Maursund gård. Der ble vi møtt av historiker Helge Guttormsen. Vi tok fram kaffe termosen og nistepakken, mens Helge forberedte seg på foredraget. Fortellingen om historia rundt Maursund gård og dens betydning for området og Skjervøy ble godt belyst av Helge. Så vandret vi rundt i bygget og fotograferte byggets rom og hagen ute.

Maursund gård er kjent i skriftlige kilder fra tidlig på 1600-tallet. Gården hadde sin storhetstid som handelssted fra slutten av 1700-tallet til slutten av 1800-tallet. Maursund hadde en svært sentral beliggenhet for sjøveis ferdsel. Dette gjorde området og gården attraktiv for trondhjemskjøpmenn som startet handelsvirksomhet. I dag er det kun våningshuset som står igjen. Kilde: Nord-Troms museum. Foto: Ole-Anton Teigen

Så plystret Hallvard på oss og inn i bussen det bar og nå mot Skjervøy sentrum og Kiil gården. Vi stavret oss inn i Kiilgården med stav, krykke og rullator, og her fortsatte Helge sin fortelling om Skjervøy, kirkestuene og Skjervøykongen.

En sulten gjeng beveget seg så mot hotellet og middag. Noen av de kvikkeste vandret bort i sentrum og opplevde Skjervøy Skyrun og innkomsten av den.

Tilbake på hotellet var det god middag med dessert og kaffe.

En stappmett gruppe stilte seg opp ute for å ta gruppebilde. Det var ikkje enkelt å være fotograf for ingen sto med ansiktet mot fotografen. Men etter diverse høye antydninger sto alle på geledd som danske tinnsoldater og bildet ble tatt.

Inn i buss med staver, krykker og rullator og så var nesen vendt hjemover.

På turen hjem kjørte Hallvard oss på alle stikkveiene som er mellom Skjervøy og Olderdalen. Den siste var ned til Spåkenes med stopp på naturens vegne og for orientering om Spåkenes kystfort under 2. verdenskrig. Det var ikke noe å se, men Rolf Magne fortalte så levende at vi så både fortet, kanonstillingene og de tyske soldatene i uniformer med hakekors, striper, vinkler og ørn.

Tiden gikk og herr Sørvold begynte å bli engstelig – når vi ferga på Olderdalen tenkte han og ga sjåfør Olsen et vink at nå må vi kjøre videre.

Rolf Magne – du kan fortsette på fergeleiet og på ferga over Lyngen. Kafeen er stengt for dagen så det er bare å sitte i bussen på overfarten over Lyngen, påpekte sjåfør Olsen og startet opp.

I god fart fortsatte ferden mot Olderdalen og ferga over Lyngen. Vi nådde den – da den la til kai, og vell framme på Lyngseidet takket alle for samværet og alle var enig om at det hadde vært en interessant og lærerik tur.

Så bar det hjem hund og katt og til lørdags TV og en liten en. før man sliten og fornøyd gikk til køys og fikk kontakt med Jon Blund.