Er du kommet i gang med trening og fysisk aktivitet etter jul? Jeg møter mange som er kjempemotivert, og de fleste møter etter hvert på en stor utfordring; å holde på med aktivitet over tid. Utforingen er å legge opp en aktivitetsplan som hjelper deg til å være aktiv uten å miste fokus. Om du er ny eller allerede har opparbeidet deg en god aktivitetsplattform, er å føre en treningsdagbok en måte å holde oversikt og måle fremgang på!

Les også: Fra hvilepuls til smilepuls

Treningsdagbok!

En treningsdagbok er et registrerings- og planleggingsverktøy som vil hjelpe deg med dette. Dette gjelder så vel for idrettsutøvere som for mosjonister. Hvordan du registrerer, og hva du registrerer, kan du bestemme selv, men de fleste skriver inn dato, tid, sted, hva de har gjort og generelle kommentarer til treningsøkten. Jeg anbefaler også å ta med hvordan livssituasjonen er og hvor mye tid man har hatt til fysisk aktivitet og til hvile. Det finnes ferdiglagde treningsdagbøker i papirutgave, som Apper til mobiltelefon og andre elektroniske som du finner på nett. Uansett hvilken variant du velger, så anbefaler jeg at du får lagt inn følgende for å få til en optimal bruk.

** Persondata som høyde, vekt og helsestatus.                                                            ** Målsetningsskjema for å konkretisere hva du ønsker å oppnå med treningen.

** Sette opp en aktivitetsplan for en lengre periode, for eksempel tre måneder til et halvt år i gangen. Legg inn dine planlagte aktiviteter.

** Testskjema er viktig å ha med. Dette fordi når du har satt deg et mål, bør du ta en test for å vite hva er ditt utgangspunkt. Her vil jeg anbefale at man legger inn f.eks. en utholdenhetstest (kondisjonstest) og styrketester (for ulike muskelgrupper).

Et testskjema må inneholde dato, tidspunkt for test, plass til å registrere tid, antall repetisjoner og planlegge re-test (når skal du teste deg igjen).

Les også: Slik tar du vare på hjertet ditt

Kartlegge og justere!

Gjennom mange år har jeg erfart at både jeg selv og mennesker jeg har jobbet med i perioder ikke har fått de resultatene med treningen som man har ønsket. Årsakene til manglende fremgang kan være flere; alt fra for stor treningsmengde, for høy intensitet – til sykdom eller skader. Har du da en logg hvor alt er nedfelt, kan du raskere kartlegge årsakene eller få hjelp fra fagfolk til å se hvor du må gjøre justeringer. Bevisstgjøring av hva og hvor mye du er i aktivitet vil gi deg uvurderlig hjelp i treningsarbeidet ditt og bidra til at du får den fremgangen du ønsker.

Les også: Engasjement smitter

Systematikk og egne målsettinger!

Min påstand er at en treningsdagbok er med på å bygge selvtillit. Når du skriver, er min erfaring at det oppleves motiverende og man kan se tilbake på hva man har utført. Det gir også en systematikk over regelmessighet og ikke minst dokumentasjon av fremgang! Trenger du inspirasjon, så bruk dine egne registreringer når du fører ned det du har utført og begynner å legge sammen antall kilometer du har gått, løpt, svømt eller unnagjort på ski, blir det gøy! Det er viktig å huske at det å notere ned skal motivere uten at du skal bli hektet på føringen slik at du samler mengde og glemmer kvaliteten på det du gjør. Det blir ingen fremgang om du kun fokuserer på antall timer og kilometer – og ikke ser på kvaliteten på utførelsen av det du gjør. Et par minutters registrering og jobben er gjort. Å se tilbake på tidligere resultater gir deg en konkret tilbakemelding og er et styringsverktøy som vil hjelpe deg til å holde stø kurs mot ditt mål og til å holde fokus!

Les også: Tilbake til hverdagen