30. august inviterte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) oljeselskapene til å anbefale departementet hvilke områder som bør åpnes for oljeleting på norsk sokkel i den 24. konsesjonsrunden.

Dette ble for første gang gjort uten at det ble lagt inn begrensninger på enkelte av områdene utenfor Lofoten og Møre-kysten. Problemet var bare at disse områdene var det gjort en avtale mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF om ikke å drive oljeaktivitet på.

Under Fremskrittspartiets landsmøte i april, var det en særdeles offensiv Siv Jensen som uttalte: «Vi skal ikke falle for miljøelitens dommedagsprofetier, som spår snarlig undergang hvert eneste år. Løsningen på klimautfordringene ligger ikke i selvpisking, svartsyn og negativitet. I valget mellom å stole på Eldar Sætre og Rasmus Hansson, så er ikke jeg i tvil om hvem som vet mest om hvor trygg norsk oljeproduksjon er», med henvisning til henholdsvis Statoil-sjefen og Miljøpartiet De Grønnes talsperson. At dette har satt tonen for hvordan Frp ønsket å opptre i oljespørsmål fremover, var det liten tvil om.

Blokkene i det som kalles «Norland 6» har tidligere blitt konsekvensutredet, men deretter stengt av Stoltenberg-regjeringen i 2001. Planen var også å holde området stengt fram til 2017-valget, som et resultat av avtalen regjeringspartiene gjorde med Venstre og KrF for i det hele tatt å få danne regjering.

Ifølge Bellona-sjef Frederic Hauge er dette svært viktig for havområdet: «Det er enorme miljøverdier som står på spill. Sildegytingen på Møreblokkene er avgjørende for næringskjedene videre i Barentshavet, som et av verdens fem mest produktive havområder. Nordland 6 er også helt sentralt i denne delen av økosystemet».

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har imidlertid tidligere i år uttalt at han tror at lave oljepriser gir større sannsynlighet for åpning av området. Hans forsøk på å legge til rette for det ved å be oljeselskapene nominere også her, ble mildt sagt dårlig mottatt i Venstre og KrF. Venstres nestleder Ola Elvestuen sier at dette er et alvorlig brudd på avtalen.

Noen må ha raslet alvorlig med sablene, for fredag sendte Statsministerens kontor ut en pressemelding for å presisere at det ikke var statsministeren og regjeringen som sådan som hadde «glemt» samarbeidsavtalen. Det var «bare» oljeministeren. En svært pinlig kanossagang, etter at Høyre og Frp formodentlig hadde blitt minnet om at de rett og slett ikke lenger ville være i regjering, hvis avtalebruddet ble gjennomført.

Og Tord Lien får finne seg i rollen som oljeverdenens «komiske Ali» i lang tid fremover.