Samtidig med at forhandlingene i Stortinget om mottak av 10.000 flyktninger fra Syria pågikk for fullt, vedtok Tromsø kommunestyre i dag å bosette ytterligere 140 syriske kvoteflyktninger. Med unntak av Frps seks representanter samt én Høyre-representant stemte samtlige kommunestyrepolitikere for å åpne kommunegrensen for et begrenset, ekstraordinært mottak av flyktninger fra det krigsherjede og utpinte Syria.

Det er var en stolt Høyre-ordfører som klubbet gjennom dagens vedtak – et vedtak han oppfatter i samsvar med ”byens sjel”. Det er en oppfatning Frps representanter ikke deler. De begrunner sin motstand blant annet med manglende garantier for at staten faktisk vil ta regningen for flyktningbosettingen ute i kommunene, at det ville vært mer hensiktsmessig å hjelpe de syriske flyktningene ”der de er” og at vedtaket i realiteten fører til en forskjellsbehandling av flyktninger i Norge.

Vi har forståelse for innvendingene. Det er slett ikke ukjent at statlige tiltak eller pålegg overfor kommunene ikke blir fulgt opp med tilstrekkelig midler. Videre kan det ikke utelukkes at det vil være mer effektivt å hjelpe de mange millioner syrerne som i dag er på flukt i eget land og i nabolandene med en større innsats ”der de er”. Og ikke minst er det utvilsomt et saftig dilemma at et ”ja” til flere syriske kvoteflyktninger fort kan bety enda lengre ventetid for allerede bosettingsklare flyktninger rundt om i mottakene.

Når vi likevel støtter vedtaket til det store flertallet i kommunestyret, skyldes det at verden står midt oppe i en flyktningkatastrofe man ikke har sett maken til etter annen verdenskrig. Vi er vitne til en så prekær situasjon at vi ikke lenger kan forholde oss passive eller avventende, ei heller på lokalt plan. Situasjonen fremtvinger ekstraordinære tiltak. Ifølge byråd Anna Amdal Fyhn (H) vil det være klart utfordrende for kommunen å skulle bosette så mange flyktninger i løpet av to år, men hun understreker at svaret fra de kommunale enhetene er at dette vil Tromsø klare – det vil la seg gjøre å fremskaffe boliger, barnehageplasser og nødvendig støttepersonell.

Kommunen tar nå et betydelig ansvar for å hjelpe mennesker i ytterste nød, hovedsakelig familier som vil komme hit direkte fra flyktningleirene. Kostnadene for de 140 syriske kvoteflyktningene er beregnet til 25 millioner kroner i 2016. Dette er penger kommunen er helt avhengig av å få dekket. Nå blir det opp til staten å vise at den er sitt ansvar bevisst.

Nå blir det opp til staten å vise at den er sitt ansvar bevisst.