Småbyer har valgt forskjellige innfallsporter når det gjelder holdningene til festivaler.

Noen steder er både næringslivet og kommunen behjelpelig, og fungerer som aktive pådrivere for at arrangementet skal bli en suksess.

Andre steder er det direkte motarbeiding av festivalene, med nye påbud, mistenkeliggjøring og alle mulige forsøk på å stikke kjepper i hjulene.

I Kristiansand, så verken Handelsstanden eller kommunen noe poeng med å ha Qvartfestivalen i byen. Man gikk så langt som å hevde at selv Handelens Dag var viktigere for byen. At denne genererte 2 millioner kroner, mot festivalens over 200 millioner, så ikke ut til å endre på oppfatningen. Da festivalsjef Toffen Gunnufsen til slutt fikk nok av motarbeidingen og sluttet, dro han til Arendal, hvor kommunen var milevis mer velvillig, og startet Hovefestivalen. Kristiansand kommune og næringslivet gikk i etterkant tungt ut for å prøve å gjenopplive Qvart, men da var det allerede for sent.

I Tromsø har man opplevd begge variantene. Da Døgnvill startet, var det en rekke forsøk på å hindre at de fikk skjenkebevilling. Saksbehandleren i kommunen for skjenkesaker, Sture Medby, ga avslag hver gang de søkte.

Daværende leder for Tromsø-politiet, Truls Fyhn, backet det opp ved å uttalte: «Døgnvillfestivalen er fullstendig uakseptabel som familiearrangement, og politiet vil sterkt fraråde at det blir gitt skjenketillatelse hvis festivalen videreføres i sin nåværende form.»

Hver gang ble avslaget anket inn til kommunen, og omgjort en uke før festivalen. En festival uten skjenkebevilling vil i praksis være sjanseløs rent økonomisk.

I 2010 kom det fram at Medby var øverste leder i Tromsø for Tempel Ridder Ordenen, som i henhold til sine mest sentrale lover skal handle aktivt for undertrykkelse av handel og bruk av rusdrikker. Han ble derfor erklært inhabil til å forberede saker vedrørende skjenkebevillinger generelt. Etter dette hadde festivalen enklere arbeidsforhold.

Det er derfor gledelig å se at man har endret holdning, når Rakettnatt nå står for døren.

Ikke bare har Kommunen tillatt en festival på Stortorget. De har aktivt vært med og lagt til rette for at det skal bli et arrangement, lar Kulturhuset brukes som presseområde, Kystens Hus fungerer som ”backstage” for bandene og alle bedriftene rundt torget bidrar på sin måte til at dette blir mulig.

Når i tillegg billettsalget har skutt i været, og Rakettnatt nå nærmer seg fullstendig utsolgt, sitter man igjen med en deilig følelse av å bo i Kardemomme by.